Vårdcentralen hann inte med patienterna

Det nya datasystemet för primärvården visade sig vara för tungrott när det testades på vårdcentralen Visby Norr. Tiden räckte knappt till för patienterna så efter ett par veckor avbröts pilotverksamheten. Men ambitionen att införa ett gemensamt system för primär- och slutenvård i syfte att förbättra patientsäkerheten kvarstår.

Gotland2007-05-23 01:07
- Patienterna kom inte fram på telefonen när de sökte vård och situationen blev oacceptabel. Vi bedömde att det nya datasystemet blev en fara för patientsäkerheten och arbetsmiljön blev så stressig att vi kände oss tvungna att avbryta projektet, säger Dagrun Lihnell, verksamhetschef på vårdcentralen Visby Norr på Korpen.

Det var i slutet av mars som vårdcentralen, som den första i landet, skulle introducera slutenvårdens datasystemet TakeCare i primärvården. Det var tänkt som ett pilotprojekt som skulle pågå till slutet av september, för att så småningom introduceras på öns alla vårdcentraler.

Helhetsbild
Syftet bottnar i ett politiskt beslut om att alla vårdinrättningar bör ha tillgång till en helhetsbild av den vårdsökande för att patientsäkerhet och medicinering ska bli så bra som möjligt. Och vårdcentralens nuvarande datasystem är på väg ur marknaden.

Men det nya systemet var alltför långsamt och komplicerat för att passa primärvårdens behov. Dessutom skulle personalen arbeta parallellt med båda systemen samtidigt som de lärde sig det nya.

Det gick ut över patienterna som möttes av telefonsvarare när de ringde och många besök sköts på framtiden.

Enligt Dagrun Lihnell har man nu någorlunda kommit ikapp efter att under en period ha tillsatt extraläkare på vårdcentralen. Man arbetar åter i sitt invanda system och räknar med att verksamheten ska fungera som den brukar under sommaren.

Nytt beslut i höst
- Vi hade inte riktigt insett hur krävande och trögt det nya var. Det är ännu inte tillräckligt anpassat för primärvårdens behov som ser lite annorlunda ut än på lasarettet. Vår tillgänglighet är viktig så vi avbröt projektet till i höst, då får vi se vilka beslut som tas och hur vi går vidare, säger Dagrun Lihnell som rapporterat om problemen till styrgruppen där sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg ingår.

- Det finns andra enhetliga system i bland annat Norrland, säger Ann-Christin Kullberg men menar att här vill man använda TakeCare som redan finns på lasarettet, så utvecklingsarbetet fortsätter,

Någon exakt kostnad för systembytet kan hon inte uppge, men ett par 100 000 kronor avsattes för pilotprojektet.

Priset för högt
Primärvårdsstrateg Gerd Silk menar att de hade räknat med halverad verksamhet på vårdcentralen i ungefär en månad men att försämringarna för personal och patienter blev för stora.

- Det var först när vi provade systemet i verkligheten som vi insåg hur långsamt det var, för många knapptryckningar för att förnya recept till exempel, säger Gerd Silk.

Stockholms läns landsting är intresserade av att införa samma datasystem.

- De hjälper oss med resurser och har haft folk här den senaste månaden, berättar Gerd Silk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!