Vårdcentralen i Fårösund utan läkare

Patienter som hör till vårdcentralen i Fårösund kommer att få vända sig till Slite. Något datum är ännu inte utsatt. Kvar i Fårösund blir "tills vidare" distriktssköterskemottagningen medan nuvarande läkare, Tomas Köhn, flyttar till Slite. Det beskedet ger kommunens primärvårdssamordnare Andrea Widén.
­ Diskussioner pågår nu också om de små vårdcentralernas framtid, säger Andrea Widén.

Gotland2003-09-03 04:00
I en tidigare GA-intervju har Andrea Widén sagt att hon tror att man på sikt bara har kvar vårdcentraler utanför Visby i Slite och Hemse.
I Visby tror hon att tre centraler kan bli kvar, Söderväg, Korpen och Gråbo.
­ Det är en tydlig trend att det är lätt att rekrytera läkare till Visby medan det är svårt att få dem att vilja jobba på övriga Gotland, säger Andrea Widén.
Siffrorna talar också sitt tydliga språk. Totalt finns 31 distriktsläkartjänster på Gotland. Visby har 17 tjänster och av dem är 15 besatta med ordinarie doktorer. Utanför Visby i dag finns 14 tjänster men bara 5 av dessa har ordinarie läkare. En tjänst försvinner också när Fårösund blir utan. Totalt finns då 30 tjänster på Gotland.På norra Gotland har det varit lite turbulent sedan två av de tre läkarna vid vårdcentralen i Slite sa upp sig. En bidragande orsak var att de tillsammans med en hyrläkare hade lagt in anbud för att få starta en vårdcentral i privat regi i Visby.
Men den nya politiska majoriteten med socialdemokraterna i spetsen satte stopp för detta. De två läkarna, Philip Franklin och Lars-Ola Andersson, sa upp sig. De erbjöds då andra jobb och tackade ja till att arbeta vid vårdcentralen vid Söderväg i Visby, som därmed har ordinarie läkare på samtliga av sina fem tjänster.
Men kvar i Slite blev bara en ordinarie, Torsten Green-Petersen. Samtidigt ansågs att det inte var bra med en enda läkare i Fårösund. så nu flyttar Tomas Köhn därifrån till Slite, som då får två ordinarie samt en ST-läkare (i det här fallet en som specialistutbildar sig för allmänläkarkompetens).
<span class=MR>Tre nya i Visby</span>
Visby har dessutom fått ytterligare en ny ordinarie distriktsläkare. Det är Dagrun Lihnell, som har börjat på på vårdcentralen Korpen, där man nu har ordinarie läkare på fem av sex tjänster. På den sjätte arbetar en långtidsvikarie.
Men utanför Visby är det alltså betydligt svårare att lösa läkarfrågan. Det erbjudande som man har gått ut med om ett månatligt lönetillägg på 3 000 kronor om man jobbar i Hemse, 2 500 kronor i Slite och 1 500 kronor i Roma, har hittills inte hjälpt.
För att försöka få hit läkarna har man anlitat Headhunter-företaget Rexed, som får 40000 kronor för jobbet plus 25 000 kronor för varje läkare man får att jobba på den gotländska landsbygden.
I Klinte är läkarfrågan löst genom att en av de tyska läkare som lockades till Gotland jobbar där och därmed är båda tjänsterna besatta med ordinarie läkare.
Men i Roma och Hemse är det stora problem. Roma har för närvarande ingen ordinarie läkare i jobb. Den som fanns är långtidssjukskriven. Från nästa månad ska man ha en ordinarie läkare i tjänst på halvtid.
<span class=MR>Privatcentral i Hemse</span>
I Hemse, där man har fem tjänster, finns bara en ordinarie distriktsläkare. Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i förra veckan beslöts att bjuda ut primärvården till upphandling. Nästa sommar kan Hemse därför ha en vårdcentral i privat regi med tre alternativt fem vårdlag. I dag finns fem vårdlag, men bara på papperet. Beslutet togs efter votering.
Beroende på anbud så kan det alltså bli bara tre vårdlag mot dagens fem. Skulle det bli fem, ja då är vårdcentralen i Klinte i farozonen. Trots att man där har ordinarie läkare på sina två tjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om