Vårdcentralen på Gråbo blir kvar
Efter nedläggningshot eller eventuell flytt till Terra Nova står det nu klart att vårdcentralen på Gråbo blir permanent. Alternativen är ombyggnad eller nybyggnad.Hälso- och sjukvårdsnämndens förslag är att tandvårdslokalerna byggs om till vårdcentral samt att tandvården flyttar till Korpens lokaler på Brömsebroväg. Rockaden väntas ta cirka ett och ett halvt år.Samtidigt öppnar Apoteket AB för ett nytt apotek, under förutsättning att vårdcentralen finns kvar.
Därmed är även behovet av ett apotek stort i området.
När apoteket Rosen stängde i september förra året gick apoteksbolaget direkt ut med att ambitionen var att ett apotek snart skulle öppna igen.
Under våren har så arbetet med primärvårdsfrågan på Gråbo intensifierats. Tillsammans med Apoteksbolaget har gemensamma alternativ diskuterats och nu ser det ut som om en lösning snart finns.
<span class=MR>Renovering och flytt</span>
Det alternativ som föreslås bygger på att tandvårdens lokaler friställs genom flytt till Korpen. Vårdcentralen lämnar de provisoriska lokalerna och efter en renovering flyttar man in i tandvårdens gamla lokaler. Där kan även ett apotek inrymmas. Kostnaden skulle landa på 12 miljoner kronor.
Rockaden innebär ett öppnande om cirka ett och ett halvt år. Tidsperioden kan tyckas lång, men samordningen innefattar ett samlande av specialisttandvården till lasarettet, vilket i sin tur friställer lokaler på Korpen, dit Gråbo folktandvård flyttar. I slutändan blir det således apotek och vårdcentral på Gråbo.
Det andra alternativet med nybyggnation samt med folktandvården kvar i uppfräschade lokaler innebär en kostnad på minst 18 miljoner kronor.
<span class=MR>15 miljoner minus</span>
I nämndens verksamhetsplan för 2004-2008 fokuseras mycket på och utifrån de snäva budgetramarna.
Ekonomin är kärv, sade hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson. Det är inga sötebrödsdagar för oss precis.
Prognosen är ett underskott på minst 15 miljoner kronor. Det i kombination med en underbudgeterad regionsjukvård och ett sparbeting på 26 miljoner ger konsekvenser inte minst i den pågående löneförhandlingen. Det kommer att leda till personalminskningar, eftersom det är den stora utgiftsposten. Samtidigt som de stora pensionsavgångarna leder till nyanställningar.
Verksamhetsplanen har också reviderats på en viktig punkt. Det tidigare förslagen på tre vårdcentraler på landsbygden och tre i Visby har helt lyfts bort.
Budgeten stärks alltså inte, trots ramen från skattehöjningen varav hälften tillföll hälso- och sjukvården. Andra medel som tillskjuts är från den nationella handlingsplanen, där tilldelningen av medel från försvarsomställningen tillförs hälso- och sjukvården. För Gotland innnebär det 15 miljoner för 2003 och 20 miljoner för 2004.
Men det är en realistisk budget, sade Jan-Olof Henriksson. En nivå till verksamhetsceheferna att jobba efter. Det handlar mycket om att pressa kostnaderna, inte minst för läkemedel.
<span class=MR>8,5 milj kr till förbättringar</span>
Något som då är positivt är då fördelningen av tillgänglighetspengar och dagmarmedel, avslutade Åke Svensson (s), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.
Det innebär 8,5 miljoner kronor till förbättringar inom vården.
Tilläggas kan att ärendet var det enda som föranledde omröstning. Carina Lindberg (v) reserverade sig mot förslaget och menade att 3 miljoner av medlen borde användas till att mer direkt förbättra tillgängligheten inom vården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!