Vårdcentralen på Gråbo hotad

Vårdcentralen på Gråbo är i farozonen. Den enda fast anställda läkaren försvinner till den privata vårdcentralen Hansahälsan i höst. Samtidigt som etablerar sig fyra av kommunens distriktsläkare med sina vårdteam i grannområdet på P18.

Ska Per-Olof Jacobsson (c) och Lena Celion (m) se till att sjukvården och skolan får stora sparbeting i år och 2009?

Ska Per-Olof Jacobsson (c) och Lena Celion (m) se till att sjukvården och skolan får stora sparbeting i år och 2009?

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-08-26 04:00
- Vi ska undersöka om Visborg ligger tillräckligt nära Gråbo för att godkännas som vårdcentral i det bostadsområdet, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Olof Jacobsson (c).
Bekymret på Gråbo är att vårdcentralen har svårt att hitta läkare som vill arbeta där.
- Det är knepigt med bemanningen, säger Ann-Christin Kullberg, sjukvårdsdirektör på Gotland.
Fyra vårdteam behövs för att ta hand om dem som bor på Gråboområdet. I dag har man löst det med att bland annat anställa vikarier. Ett annat problem Gråbo brottas med är att vårdcentralens lokaler inte duger.
- Vi har beslutat att bygga en ny vårdcentral. Det kostar 20 miljoner kronor, säger Per-Olof Jacobsson.
Ett alternativ han överväger är att stuva om verksamheten och förlägga alla kommunens vårdcentraler på Korpen. I dag ligger både Visby Norr och Wisby Söder där.
- Det blir en tung höst med många frågor, säger Ann-Christin Kullberg och förklarar att kommunen måste anpassa sig till hur många privata vårdcentraler som öppnas och vart patienterna vill söka sig.

Söker en tredje läkare
Tre av Wisby Söders läkare och en från Visby Norr startar den privata vårdcentralen Visborg. Hansahälsan i norra Visby har två läkare, varav den ena ännu jobbar på Gråbo. De söker en tredje.
Dessutom finns de kommunala vårdcentralerna Wisby Söder, Visby Norr och Gråbo att välja på om man bor i Visby. Landsbygden har vårdcentraler i Hemse, Klinte, Roma och Slite.
Hittills har cirka 5 000 gotlänningar aktivt valt vilken distriktsläkare de vill gå till genom att fylla i en blankett. Kommunen har annonserat i lokalpressen tre gånger och i slutet av veckan skickas ett brev till alla hushåll om erbjudande att välja vårdteam. En vårdvalsservice att ringa till är öppen varje vardag mellan klockan 10 och 11.
- 12 000 gotlänningar behöver lista sig för att de privata vårdcentralerna ska få fullt, säger Ann-Christin Kullberg.
Alla har rätt att välja vilken vårdcentral och läkare man vill ha, oavsett var man bor på ön. De som är nöjda behöver inte göra någonting
Den 1 oktober ska valen vara klara. Då måste kommunen fatta beslut om vilka av nuvarande vårdcentraler som blir kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om