Generellt har telefontillgängligheten förbättrats på öns vårdcentraler under 2020 jämfört med 2019. Men vårdcentralen Wisby Söder, som är öns största sett till antal listade patienter, har fortsatta problem att leva upp till vårdgarantin. Under nio månader förra året klarade de inte målet om att 95 procent av de som ringer ska komma i kontakt med vårdcentralen samma dag.
– Det ska vara lätt att nå oss och vi arbetar hela tiden för att det ska förbättras, det är så viktigt, säger Katarina Struwe Orleifson, som tog över som verksamhetschef på Wisby Söder i april förra året.
2020 var ett annorlunda år i och med coronapandemin, vilket har påverkat, menar Katarina Struwe Orleifson.
– Under våren var vi något underbemannade och vi hade en topp i våras och en i höstas när många i personalen var hemma med symtom. Vi har dock försökt lösa det så att fler kan jobba hemifrån, säger hon.
Wisby Söder har nästan 14 000 listade patienter, och är även öns turistmottagning.
– Många av de som befinner sig på ön men inte är skrivna här vänder sig till oss. Sedan har vi märkt under året att det är många generellt som är oroliga och fler som ringer. Det har blivit en ökad belastning, men det är verkligen vår ambition att matcha behoven som finns, säger Katarina Struwe Orleifson.
Bäst i klassen under förra året är återigen privata vårdcentralen Visborg, som har levt upp till vårdgarantin till 100 procent samtliga månader. Vårdcentralen i Hemse har klarat vårdgarantin alla månader förutom en, vårdcentralen i Slite och Visby norr alla månader förutom två och privata Unicare nådde målet alla månader förutom fem.
– Jag är oerhört förvånad och glad över hur bra man har lyckats svara upp telefontillgängligheten under året trots allt. Vårdcentralerna har gjort en stor insats, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
I början av coronapandemin sökte färre vård än vanligt, men belastningen på telefonlinjerna har ändå varit hög.
– Trots hänvisningar till andra telefonnummer har frågorna gällande coronaviruset varit väldigt många. Ganska tidigt i våras stängde primärvården de öppna mottagningarna, vilket inneburit att man flyttat de fysiska besöken till telefon när det har gått. Den rutinen börjar sätta sig, säger Mats-Ola Rödén.