"Värdelöst att oroa sig på förhand" 40-talister på Gotland minst oroliga i Sverige över att bli äldre

Gotlands drygt 8 000 40-talister oroar sig minst av alla i landet för att bli äldre, enligt en färsk undersökning. Ulf Sjögren i Mästerby är en av dem.- I femtioårspresent önskade jag att få cykla Vätternrundan. Nu har det blivit sju. Jag känner mig inte gammal.

Foto:

Gotland2010-11-09 04:00
Novus opinion har på uppdrag av vårdföretaget Attendo care frågat 2 100 svenskar födda på 40-talet hur de ser på att bli äldre. I snitt har sex av tio personer oro inför åldrandet. Men det finns regionala skillnader. Toppar gör Blekinge, där hyser sju av tio, 65 procent, oro. Gotlänningarna är lugnast, här är knappt fem av tio, 47 procent, oroliga.
Det man oroar sig för är att inte kunna göra det man vill, att man ska bli ensam och isolerad, inte kunna bo där man vill eller att pengarna inte ska räcka till. Just beträffande ekonomin tillhör dock gotlänningarna de som oroar sig mest. Generationsbarometern visar också att kvinnor är något mer bekymrade än män.

Rutiner viktigt
Mitt i mellersta Gotlands odlingslandskap kalkylerar lantbrukaren Ulf Sjögren med att lägga ner växtodlingen när han om tre år blir 65. Han trappar ner i egen takt och kommer sen att ha skog och fastighet kvar att sysselsätta sig med.
- Jag är inte alls orolig för att bli äldre. Man kan drabbas när som helst av vad som helst, men det är värdelöst att oroa sig på förhand. Man får ta det när det kommer, menar Ulf Sjögren.
Hans mentala ålder är lägre än den faktiska och han håller igång med arbetet, vattengympa och de 30 mil långa rundorna runt Vättern. Han är en livsnjutare som gör det han vill medan tid är. Sysselsättning och rutiner ser han som viktigt även efter avslutat arbetsliv.
Ingen av undersökningens frågeställningar beträffande ekonomi och valfrihet oroar honom.
- Jag har all valfrihet i världen att åldras hemma på gården. I lägenhet skulle jag känna mig som djur i bur. Och att åldras i en storstad kan inte vara någon hit.

Känner sig yngre
Margaretha Ajpe i Visby innerstad blev pensionär för tre år sedan. Lite saknar hon identiteten i arbetslivet när hon nu är "ofrivillig hemmafru". Hon känner sig yngre än vad hon är, och är inte särskilt orolig över framtiden.
- Så länge man är frisk och har god ekonomi så kan man ju disponera sin tid som man vill nu när barnen har blivit stora. Men visst kan man känna lite oro, säger Margaretha Ajpe.
En anledning till varför gotländska 40-talister tycks oroa sig mindre än andra över åldrandet tror både hon och Ulf Sjögren beror på ö-läget. Man håller koll på varandra på landet, och i stan möter man bekanta så fort man går utanför dörren.

Högre krav
Många 40-talister tycks också ha högre krav på tillvaron än tidigare generationer.
- Vi var de första tonåringarna, vi som var unga på 60-talet, kan man säga. Vi har ungefär samma klädstil nu som vi hade som unga. Många ställer krav och vägrar att bli osynliga bara för att man blir äldre, menar Margaretha Ajpe.
Men även om oron hålls på avstånd så länge orken finns och sinnet är ungt har Margaretha Ajpe funderat över frågeställningarna i Attendo cares undersökning. Bland annat den om boendet.
- Om jag inte kan bo hemma kan jag tänka mig ett kollektiv med egna lägenheter men gemensamt kök och matsal. Det finns inte här, men gamla Göransgården skulle vara ett perfekt ställe för det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!