Utomlänsvården av covidsjuka en dyr post

Ett fåtal svårt sjuka covidpatienter har behövt dyr specialistvård på fastlandet. Under 2021 har utomlänsvården för covidpatienter kostat 20 miljoner kronor varav sex miljoner gått till behandlingen av en enskild patient.

När patienten har svikt i hjärta eller lungor och annan intensivvård inte fungerar kan patientens hjärt- och andningsfunktion övertas av en ecmo-maskin. Bilden är en arkivbild som är tagen vid ett annat sammanhang.

När patienten har svikt i hjärta eller lungor och annan intensivvård inte fungerar kan patientens hjärt- och andningsfunktion övertas av en ecmo-maskin. Bilden är en arkivbild som är tagen vid ett annat sammanhang.

Foto: Larry Mayer

Gotland2021-10-20 07:05

Hittills i år har utomlänsvården relaterad till coronapandemin kostat Region Gotland cirka 20 miljoner kronor. Ett antal patienter från Gotland har behandlats för covid -19 i andra regioner och det har förekommit några enskilda fall som varit mycket kostsamma. Det framgår av hälso- och sjukvårdsförvaltningens månadsrapport för september 2020. 

Patienterna har skickats till andra regioner på grund av att de behövt vård som de inte har kunnat få på Gotland. 

– Det har handlat om rent medicinska skäl och inte om platsbrist, säger Mats-Ola Rödén, (L) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Enligt överläkaren Jens Eriksson på Visby lasarett är det ett fåtal patienter som står för en stor del av den totala kostnaden på 20 miljoner kronor.

– I princip står tre patienter med covid-19 för halva denna kostnad och det enskilt dyraste fallet för 30 procent av den totala kostnaden, skriver han i ett mejl till Gotlands Allehanda.

I det mest kostsamma fallet, där notan slutade på sex miljoner kronor, har patienten under en lång tid fått vård i en hjärt- och lungmaskin på Karolinska sjukhuset. Under ECMO-behandling syresätts blodet utanför kroppen i en konstgjord lunga, en behandling som kostar ungefär 100 000 kronor per dygn.

Det är inte bara utomlänsvården som varit kostsam under pandemin.  Regionens omfattande provtagning av covid-19 har hittills i år kostat 36 miljoner kronor.  Kostnaderna för personal kopplat till pandemin har uppgått till 29 miljoner kronor varav 12 miljoner kronor är kopplat till kostnaden för personal som jobbat med vaccinationer.

Under perioden januari till september har kostnaderna för hälso- och sjukvården ökat med 12 procent jämfört med 2020 där pandemin är en orsak till de ökade kostnaderna. 

Men pandemin har också inneburit att regionen fått stora bidrag för att klara sjukvården. Till och med september i år har hälso- och sjukvården fått bidrag och intäkter relaterat till pandemin på cirka 127 miljoner kronor. Kostnaderna för samma period är ungefär 104 miljoner kronor. 

– Man får en fast ersättning exempelvis per vaccinationsspruta, vi i vår organisation har varit bra på att använda pengarna. Kan man genomföra vården på ett effektivt sätt blir det pengar över, säger Mats-Ola Rödén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!