Vården i fokus på diskussionskväll

Det var inte alltför många som kom men det blev en bra diskussion. I går bjöd kommunen in allmänheten för en samtalskväll på temat långsiktig hälso- och sjukvård på Gotland. - Ett mycket intressant ämne. Det är synd att inte fler kom hit, säger en av mötesdeltagarna, Ingalill Karlsson.

Samling. Ett 30-tal personer anslöt till kommunens möte i Pingstkyrkans lokaler om en långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård för gotlänningarna.

Samling. Ett 30-tal personer anslöt till kommunens möte i Pingstkyrkans lokaler om en långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård för gotlänningarna.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-11-18 04:00
Blott ett 30-tal personer hade samlats i Pingskyrkans lokaler i Visby till detta det första av planerade tre möten om den gotländska sjukvårdens framtid, de allra flesta med någon koppling till vården. Ungefär en halvtimmes information från politiker och tjänstemän inom Gotlands kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden, följdes av grupparbeten och sedan öppen frågestund.

Flytt det enda rätta
Ett av de ämnen som kom upp under kvällen var den ständigt aktuella frågan kring varför vårdcentralen på Gråbo lades ner och verksamheten flyttades till Korpen.
- Vårdvalet var till för alla utom Gråboborna, sades det.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Olof Jacobsson menade, å sin sida, att en flytt var det enda rätta i ett läge då de kommunala vårdcentralerna tappat patienter till de privata.
- Vi hade att välja på att investera 20 miljoner kronor på att anpassa Gråbo, eller att investera noll kronor och flytta verksamheten till Korpen där nu Gråbo och Wisby Söder tillsammans är ungefär lika stort som Wisby Söder tidigare var, resonerade ordföranden.
Han fick dock inte medhåll.
- Jag träffar många av dem som bor på Gråbo. Det är inte bara gamla, där finns många barnfamiljer också. Att lägga ner vårdcentralen är rena vansinnet, sade Doris Ahlgren, som tillsammans med Rut Remahl besökte mötet.
- Det var ett bra möte. Det ska bli spännande att se hur det går med vårdcentralerna, och med hemtjänsten - de är inte ens närvarande, ansåg Rut Remahl.

Förebyggande hälsa
Egenvård var en annan fråga som väcktes under det runt två timmar långa mötet. Att vårda sig själv, eller ta hjälp av någon anhörig, kan för all del vara positivt, men också väldigt svårt - hur blir det med kvaliteten? undrade någon.
- Undersökningar visar att när man lägger över visst ansvar på patienten så ger det positiva resultat, förklarade primärvårdschefen Hans Brandström kommunens beslut att satsa på egenvård.
Förebyggande hälsoarbete, screening, och risken för brist på äldreboende-platser i takt med att befolkningen blir äldre, hörde också till ämnen som hann tas upp under kvällen, som ledde till många konkreta diskussioner om konkreta problem och frågeställningar.
- Det blir större förståelse om man kan konkretisera problem, konstaterade Ingalill Karlsson, nöjt.
I dag fortsätter hälso- och sjukvårdsnämnden sin mötesturné till Slite, och i nästa vecka hålls ett möte i Hemse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om