Sedan 13 juni är det tillåtet att resa inom Sverige om man är symtomfri. Uppmaningen från Folkhälsomyndigheten är tydlig: “Stanna hemma om du är sjuk”. För att motverka att folk reser med symtom har exempelvis Destination Gotland infört att de resande vid incheckning eller ombordstigning måste bekräfta att de inte har Covid-19-relaterade symtom.
Trots detta kommer nu signaler från såväl öns vårdcentraler som 1177 Vårdguiden om besökare som rest till ön med pågående symtom för sjukdomen. Magne Hovland är kommunikatör på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen:
– Vi har fått signaler från vårdcentraler och 1177 Vårdguiden om att folk har rest till ön trots att de vid tillfället för resan haft pågående symtom för Covid-19. Det är oroväckande, säger Magne Hovland.
Magne Hovland påpekar att det enligt smittskyddslagen inte är tillåtet att sprida smittan vidare genom att utsätta andra människor för symtom.
– Är man sjuk med Covid-19 är det inte tillåtet att resa med vare sig buss, båt eller flyg. Är man sjuk ska man isolera sig. Det gäller att man tar eget ansvar. Vid ett större utbrott kommer vi ha svårt att hantera det rent resursmässigt, säger Magne Hovland.
Anette Roos, konsultchef på 1177, bekräftar att deras sjukvårdsupplysning mottagit samtal där det framgått att folk rest med symtom.
– Vi fick under förra veckan in ett tiotal samtal från framför allt barnfamiljer som rest med barn som haft feber och varit förkylda. I ett av samtalen framgick det eftersom personen som ringde sa: “Vi kom idag och mitt barn har fortfarande feber”. Trots att de blivit avrådda från att resa från sin hemort så har de alltså rest ändå. Den här veckan har det lugnat ner sig med samtalen, säger Anette Roos.
Vad ökningen av samtal förra veckan beror på vet inte Anette Roos. Men hon önskar att folk skulle följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer.
– Alla måste göra sitt för att inte sprida smitta vidare och belasta sjukvården mer än nödvändigt. På Gotland har vi inte samma omfattande sjukvård som en storstadsregion, säger Anette Roos.
Sedan 1 juli har Region Gotland öppnat för att alla som befinner sig på ön, är över 18 år och har pågående Covid-19-relaterade symtom kan boka tid för egenprovtagning för sjukdomen. Magne Hovland berättar att intresset är stort. Men hur många av de som genomför provtagning och som inte är bosatta på ön kan Magne Hovland inte uppge.
– Vi kan inte lämna ut siffror på hur många av de som provtas som kommer från fastlandet. Det rapporteras in i vårt interna system men är inget som jag kan uttala mig om. Det handlar om patientsekretess. Men vid de fall då testerna visar positivt svar så registreras de här på Gotland, även om personen är bosatt på annat håll i landet. I takt utökad testning kan vi förvänta oss en ökning av bekräftade fall här på ön.
Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands Besöksnäring, ser stora risker med att folk reser till ön med pågående symtom.
– Det är otroligt allvarsamt och alarmerande – det är ju precis det man inte ska göra. Det är inte okej, det äventyrar hela Sveriges coronastrategi. Att folk reser till ön med pågående symtom skulle kunna leda till återinförande av reserestriktionerna. Det vore förödande ur ett besöksnäringsperspektiv, säger Frida Ganshed.