För ett år sedan dömdes en man i 45-årsåldern för häleri, då han hade förvarat stulna saker. Det rörde sig framförallt om verktyg och arbetsredskap.
Föremålen värderades – av den som anmälde brottet – till över 300 000 kronor, vilket fick åklagaren att yrka på grovt häleri.
– Men det var nonsens. Jag bad åklagaren om en objektiv bedömning, men fick nobben, berättar försvararen i målet, advokat Bengt Loquist.
Till rättegången hade försvaret gjort en egen värdering. Målsäganden erkände också att hans ursprungliga uppskattning var "osäker".
Vilket fick tingsrätten att stryka den grova brottsrubriceringen och i stället döma mannen för häleri av normalgraden.
Men – och här kommer själva tvistefrågan – försvaret fick inte ut ersättning för den egna värderingen, som kostade 1 875 kronor att göra.
Just detta överklagades till Svea hovrätt.
– Ersättningen är en principfråga. Jag betalade för en värdering och utan den hade det blivit en hårdare dom. De pengarna vill vi ha tillbaka från staten, förklarar Bengt Loquist.
Hovrätten höll inte med; där blev det avslag. Men försvaret valde att gå hela vägen till Högsta domstolen – och där har de alltså beviljats prövning.
– Det måste finnas utrymme för oss att göra så här, annars är det att motarbeta försvaret, anser advokaten.
En annan faktor i målet är att den grova brottsrubriceringen ledde till ett frihetsberövande.
– Om de hade gjort rätt redan under förundersökningen hade min klient besparats en häktning, säger Bengt Loquist.