Fram till sista oktober i år har antalet övertidstimmar för medarbetare inom sjukvården generellt minskat jämfört med samma period förra året, vilket GA rapporterade om i lördags. Övertidsarbetet har minskat på vissa enheter, men ökat på andra. Störst ökning av antal övertidstimmar har personalen på intensivvårdsavdelningen och anestesi haft.
Region Gotland vill att medarbetarna ska kunna jobba ännu mer övertid. Vårdförbundet har fått frågan av arbetsgivaren om att teckna ett lokalt kollektivavtal som skulle göra det möjligt för personalen att jobba mer övertid än som är tillåtet i nu gällande kollektivavtal. I nu gällande avtal är det max 200 övertidstimmar per år som gäller.
– Det är vi inte intresserade av. Vi vill hålla oss till det avtal vi har och värna om medlemmarnas återhämtning och vila, säger Viktoria Vahlgren, ordförande för Vårdförbundet på Gotland.
Ett par gånger i veckan har facket möten med arbetsgivaren om rådande läge. Under den gångna veckan har Viktoria Vahlgren fått samtal från medlemmar om att arbetssituationen har förvärrats. Hon har fått uppgifter om att en del får jobba långa pass, att dubbelpass förekommer och att det inte är ovanligt med många arbetspass på raken. Dessutom har en del redan beviljade semestrar blivit indragna.
– Det är klart att det är ansträngt läge och många är trötta. Signalerna jag fått från medlemmarna under förra veckan är att läget är allvarligt och ostabilt personalmässigt på en del enheter. Det kan komma att förvärras med tanke på den ökade smittspridningen vi ser i samhället, säger hon.
I måndags öppnade en särskild vårdavdelning för patienter med covid-19 på Visby lasarett. Den nya covid-avdelningen är som ett mellanting mellan intensivvård och vanlig vårdavdelning. Förändringen gjordes för att möta behovet när alltfler personer på Gotland med covid-19 är i behov av sjukhusvård.
– Den flytten och uppstarten blev oerhört tuff för våra medlemmar, säger Viktoria Vahlgren.
Hur pass pressade är personalen?
– Det finns såklart en stor oro bland våra medlemmar, att inte räcka till när det redan i grunden fattas personal och sen en ökad sjukfrånvaro på det. Vård kommer alltid att kunna bedrivas men frågan är hur de löser det med personal om smittan fortsätter att öka, säger Viktoria Vahlgren.