Turisterna bankar för dörren, och snart mångdubblas antalet personer på Gotland – som står inför en supersommar sett ur besöksnäringens ögonvrå. Samtidigt pågår fortfarande pandemin – som tagit hårt på vårdpersonalen.
Sjukvårdschefen på Gotland, Cathrine Malmqvist, säger att man planerat utifrån att det blir en turism på ön, likt innan pandemin, varken mer eller mindre.
Hon tror att man ska lösa semestern för alla medarbetare, men säger att det finns några enheter på Visby lasarett som ännu inte är helt klara med planeringen.
– De olika verksamheterna skiljer sig mycket och kan ha olika lösningar beroende på förutsättningarna. Men jag har inte hört från någon av de olika enheterna att det inte ska gå. Vår målsättning och ambition inför sommaren är fortsatt att personalen ska få fyra veckors sammanhängande ledighet.
– Det finns såklart alltid en viss farhåga när vi går mot sommaren. Men så är det varje år, säger Cathrine Malmqvist.
Från arbetstagarnas synvinkel är bilden en annan. Viktoria Vahlgren, Vårdförbundets ordförande på Gotland, säger att situationen inom sjukvården är ansträngd. Det är väl inget nytt i sig, men utvecklingen är oviss – både för smittläget och hur bemanningspusslets sista bitar ska falla på plats.
– Arbetsgivaren utgår från att kunna ge personalen sina fyra veckors sammanhängande semester. Vi följer hur det går och har en regelbunden och nära dialog, säger hon.
Det finns fortfarande luckor som inte är fyllda, på sina håll, menar Viktoria Vahlgren. Enligt henne har det varit svårare än vanligt för arbetsgivarna att rekrytera i år.
– Vi vet ju hur det ser ut, i hela Sverige. Det är brist på vikarier, även hyrpersonal. Alla har jobbat mycket och många vill vara lediga i sommar, även extrapersonal.
– Enligt de senaste uppgifterna som jag fått från arbetsgivaren, så är de inte klara med vikarier på flera enheter. Det handlar bland annat om intensivvårdsavdelningen, men också på labbet på lasarettet – där det i dag finns en stor del pensionärer i tjänst, fortsätter Viktoria Vahlgren.
Cathrine Malmqvist kan bara ge en övergripande över läget ute i verksamheterna. Men hon bekräftar att bland andra intensivvårdsavdelningen har haft svårt att lösa sommarbemanningen.
Kan du förstå om det finns en oro, både bland personalen och allmänheten?
– Ja, det förstår jag. Hur smittspridningen och situationen kring covid-19 utvecklas, kommer att påverka oss beroende på vilket håll det är på väg åt. Samtidigt så skickas patienterna alltid hem till det landsting man tillhör, förutsatt att de är transportabla.
Lotta Lorehn är resursområdeschef på flertalet av lasarettets avdelningar, med några undantag – bland andra intensivvårds- och operationsavdelningen.
– Vi utgår från hur det är en "vanlig" sommar när vi planerar. Jag kan inte gå i god för varje arbetspass, men jag räknar med att kunna ge vår personal den semester de ansökt om.
Andra, som Vårdförbundet, har länge flaggat för slutkörd personal och brist på vikarier?
– Jag kan förstå att det finns en oro och en ängslan. Folk behöver sina semestrar men det har varit osäkert och då förstår jag verkligen att man känner oro. Jag kan ju bara tala för mina avdelningar som jag ansvarar för, och där har vi kunnat bemanna och planera inför sommaren som ett normalår, säger Lotta Lorehn.
GT har sökt ansvarig chef på lasarettets intensivvårdsavdelning för en kommentar.