Privata vårdmottagningar kan varje år lura till sig miljontals kronor av skattemedel i ersättning för behandlingar och undersökningar som de aldrig har utfört. Det avslöjar SR:s P1-morgon.
Enligt uppgifter till programmet ska privata vårdgivare lura landstingen på miljontals kronor genom att bluffa med redovisningen av vilken vård som utförts.
– Men det är lättare att ha kontroll i ett mindre sammanhang. Vi har kontrakt med en privat gynekolog och fem, sex sjukgymnaster och fotvårdare. Vi har haft kontrakt med dem under lång tid och när man ser på flödet av kostnader så har det sett likadant ut under en längre tid, säger Ann-Christin Kullberg.
”Fullständig kontroll går inte”
Gotlands kommun betalar för cirka 10 000 privata vårdbesök om året. Den kategori av besök där SR:s källor anger att fusket finns finns under kategorin ”övriga privata vårdgivare” i Hälso- och sjukvårdens budget. I fjol betalade Gotlands kommun 11,7 miljoner kronor för den typen av privat vård.
– Det går aldrig att ha fullständig kontroll. Visst försöker man bygga in redovisning, men systemet bygger på att det är trovärdiga personer som man samarbetar med, säger Gunnar Ramstedt, chefsläkare på Visby lasarett.
Svårare fuska på Gotland
I Stockholms läns landsting räknar man med att tre procent av pengarna som betalas ut till privata vårdmottagningar är bluff. Det är dock viktigt att notera att siffran handlar om små privata praktiker och kliniker, inte om privata vårdcentraler. Chefsläkare Gunnar Ramstedt tror inte att det skulle vara lika lätt att komma undan med fiffel i redovisningen här på Gotland.
– Förr eller senare blir det uppdagat och det har ett högt pris att fuska. Det skulle innebära en personlig tragedi för den som blev ertappad, här lönar det sig nog inte att chansa.
Hälso- och sjukvårdsdirektören törs trots allt inte utesluta redovisningsfusk på Gotland.
– När man ser att det finns problem på andra håll blir frågan: Kan det hända här?
Ramstedt tror att ett kontrollsystem skulle vara svårt att hantera.
– Det skulle ju i princip innebära att någon stod bredvid och kontrollerade att den vård som redovisas verkligen utförts.
I P1-morgon berättar Stockholms läns landstings chefläkare Henrik Almkvist om svårigheterna att komma åt fuskarna.
Enligt honom krävs att landstingen kontrollerar att fakturaunderlag och patientjournaler stämmer överens. En typ av kontroll som inte görs särskilt ofta, menar chefsläkaren i Stockholms läns landsting.
Vårdfiffel kan inte uteslutas
Omfattande bedrägerier har vållat miljonförluster i Stockholm. Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör kan inte utesluta att liknande fiffel aldrig förekommit på Gotland.– Men vi har ingen misstanke om att det förekommer, betonar Ann-Christin Kullberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!