Vårdförbundet kräver bättre arbetsmiljö

Dålig stämning på arbetsplatsen, hög arbetsbelastning och dåligt ledarskap.

Foto:

Gotland2009-04-16 04:00

Det är några av de punkter som Vårdförbundet ser som allvarliga brister i arbetsmiljön på medicinkliniken på Visby lasarett.
Förbundet kräver omedelbara åtgärder.

I samband med en omorganisation på lasarettet i Visby har tre avdelningar på medicinkliniken slagits samman till en, som vårdar strokepatienter, hjärtpatienter och patienter med allmänmedicinska diagnoser. Enligt Vårdförbundet ställer detta nya krav på personalen i de tre arbetslagen eftersom de tidigare bara har arbetat med sin specialitet. Arbetsbelastningen har ökat och i en arbetsmiljöframställan till sjukhuschef Jan Carlson kräver nu Vårdförbundet åtgärder så att arbetsplatsen lever upp till arbetsmiljölagen.
- Den nya organisationen började gälla vid årsskiftet men de här problemen har funnits i flera år. Vi har avvaktat för att se om omorganisationen kunde förändra något men det är samma problematik nu som tidigare, säger Maria Ahlmark, avdelningsordförande i Vårdförbundet.

Säkerheten
Åtgärder som krävs är att arbetsplatsen ska leva upp till arbetsmiljölagen och patienternas säkerhet garanteras. Om inte detta sker hotar förbundet med att koppla in Arbetsmiljöverket.
- Jag hoppas och tror att vi ska slippa det eftersom vi brukar kunna arbeta bra ihop med arbetsgivaren. Att göra en arbetsmiljöframställan är det verktyg vi har för att formalisera våra krav, säger Maria Ahlmark.
För att precisera den höga arbetsbelastningen beskriver hon och tre skyddsombud på arbetsplatsen till exempel att vikarier inte sätts in vid korttidsfrånvaro, att raster inte kan tas ut, att det trots flera påpekande fortfarande saknas prioriteringslista för arbetet och rutiner för hur man agera om personal blir sjuk på helger, kvällar eller nätter.
Eftersom sjuksköterskorna emellanåt lägger en stor del av sin arbetstid på att ringa in personal vid sjukdom menar Vårdförbundet att patientsäkerheten kan äventyras. Det dåliga ledarskapet beskrivs som att sjuksköterskorna inte får stöd hos närmaste chef när brister påpekats.
Det handlar till exempel om att personalen själva har fått täcka upp vakanta arbetspass, sjuksköterskorna upplever att de saknar inflytande över sitt arbete, de får besked om schemaändringar sent och utbildning på lediga dagar inkräktar på den lagstadgade återhämtningstiden.
Vårdförbundet förväntar sig svar från sjukhuschefen inom de närmsta dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om