Vårdförbundet utökar med nytt strejkvarsel

Vårdförbundets trappar upp med ett tredje varsel. Samtliga distriktsköterskor och sjuksköterskor vid tre vårdcentraler i Visby omfattas av det nya varslet. Samtidigt som konflikten trappas upp har ett lokalt avtal som tryggar patientsäkerheten gemensamt formats av parterna.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2008-05-02 04:00
Vårdförbundets tredje varsel kom på valborgsmässoafton och träder i kraft den 16 maj. Det tredje varslet omfattar ytterligare ett 30-tal medlemmar på Gotland, och gäller samtliga distriktsköterskor och sjuksköterskor på vårdcentralerna Gråbo, Visby norr samt Visby söder.
Undantagna är barnhälsovården och hemsjukvården.
Det tidigare lagda varslet för sjukvårdsupplysningen träder i kraft lördagen den 10 maj och pågår tom onsdag 14 maj. Samtidigt med det tredje och senaste varslet undantas blodcentralen och två biomedicinska analytiker. Det med hänsyn till patientsäkerheten.
-  Vårt syfte är att öka trycket på våra lokala arbetsgivare och skapa ett tryck för att få dem till förhandlingsbordet. Det är viktigt att de lokala arbetsgivarna trycker på för högre löner i förhandlingarna. Gotlands kommun sägs vara en attraktiv arbetsgivare, men lönepolitiken är inte rättvis, säger Maria Ahlmark som är ordförande för vårdförbundet på Gotland.

Patientsäkerheten
I samband med den utökade konflikten tecknades på valborgsmässoafton ett överenskommelse med Gotlands kommun som syftar till att trygga patientsäkerheten. Genom avtalet undantas och säkras den akuta och livsnödvändiga vården. Inga medicinskt högprioriterade operationer ställs in på grund av konflikten Däremot innbär strejken att ett stort antal undersökningar och planerade operationer skjuts på framtiden, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Rolf Forsman i ett pressmedelande.
På måndag berörs för första gången Gotland av strejken. Ett 70-tal sjuksköterskor, analytiker och avdelningschefer vid Visby lasarett går då ut i strejk. Varslet som träder i kraft omfattar lab-medicinska avdelningen, kirurigiska rehabavdelningen M5, kirurgiska avdelningarna K1 och delvis K2.
Men genom avtalet som inrättats tillfälligt för vårdtryggheten har färre tagits ut vid K2. Det eftersom det är avdelningen för akut ortopedi.
Minimibemanningen som parterna enats om innebär att i stort sett samma bemanning av sjuksköterskor kommer att vara i jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om