Vårdgarantin får bra betyg
Arbetet med vårdgarantin har varit framgångsrikt på Gotland. Det konstaterar kommunrevisorerna sedan Komrev på deras uppdrag gjort en granskning av vårdgarantins planering och genomförande på ön.
Kostnaden för vårdgarantins införande har enligt en uträkning från hälso- och sjukvårdskontoret som bifogats revisionsrapporten uppgått till nära 14,6 miljoner kronor 2006 och drygt tre miljoner kronor 2005. Man hade även räknat med cirka fem miljoner kronor för ökade utomlänskostnader.
Trendbrott
Men enligt preliminära uppgifter från Karolinska universitetssjukhuset har kostnaderna för utomlänsvården minskat med cirka tio miljoner kronor!
- Detta är, om det visar sig stämma på helårsbasis, ett trendbrott, skriver Komrev i sin rapport.
Huvudorsaken till de minskade kostnaderna är att planeringsenheten inom hälso- och sjukvården på ön haft bättre kontroll på utomlänspatienterna och att de kunnat ta hem patienterna till Gotland tidigare än förut.
Nya köer utan extraanslag
Revisorerna tar även upp frågan om de extra anslag som sjukvården fick för införandet av vårdgarantin kan tas bort nu när sjukvården går in i ett så kallat normaltillstånd.
- Detta är naturligtvis möjligt, är det svar man i förstone ger.
Men om de extra anslagen tas bort är det troligt att köerna börjar växa igen. Och det är inte önskvärt, konstaterar man.
- Det vore rimligt att viss del av de anslagna medlen även fortsättningsvis finns kvar i vården för att garantera att köerna inte fylls på igen och för att vidareutveckla processerna kring utomlänsvården, skriver man.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!