Vårdgarantin förändrar invanda arbetsmönster

Från 1 november skall hälso- och sjukvården följa den utökade vårdgarantin. Det innebär alltså att alla skall kunna erbjudas vård och behandling inom 90 dagar. Men det är fortfarande bekymmer med långa köer till ortopedin och andra kirurgiska områden. Idag finns en kö på 1 500 personer till olika specialiteter inom kirurgin.

Gotland2005-10-01 06:00
- Ett annat område som vi haft mycket bekymmer med är utprovningen av hörselhjälpmedel, säger Magne Hovland, informatör inom hälso- och sjukvården. Den kön har vi helt arbetat bort nu.
Beslutet om vårdgarantin genomsyrar hela hälso- och sjukvården, anser Magne Hovland. Det har redan nu inneburit att man har brutit gamla invanda arbetsmönster och jobbar på ett effektivare sätt.
- Det är helt enkelt inte längre okej att låta en patient vänta mer än 90 dagar på vård och behandling, säger han. Vi vidtar nu åtgärder som skulle ha behövts även utan vårdgarantin, bara det att vi gör det lite snabbare.
Bland annat finns ett mantra inom hälso.- och sjukvården som kallas 079090. Det innebär att en patient skall erbjudas samtal med någon inom primärvården, antingen per telefon eller på plats, samma dag.
- Om läkarkontakt io primärvården behövs skall den erbjudas inom sju dagar och om primärvårdsläkaren bedömer det skickas en remiss till specialist läkare på lasarettet inom 90 dagar.
Om det sedan slutligen bedöms att patienten skall ha vård eller behandling skall den erbjudas inom 90 dagar.
- När det gäller primärvården har vi redan idag bland den högsta tillgängligheten i landet, säger Magne Hovland.

Väntetiden
Nu är det ju inte säkert att Visby lasarett alltid kan klara att erbjuda en patienten vård inom 90 dagar. Då skall man kunna erbjudas denna vård och behandling på annat sjukhus eller komma överens med en läkare om att väntetiden kan bli längre.
- Målet skall vara att vi klarar så många operationer som möjligt på Gotland, säger Magne Hovland. Utomlänsvården är dyr. Det kostar dubbelt så mycket att skicka en patient till fastlandet som att göra operationen på hemmaplan.

Nu skall man veta att det inte är så stor andel av sjukhusvården där det är problem med väntetider, bara 20 procent. Resten, alltså 80 procent, är akutsjukvård som man klarar utan problem.
- Men det är naturligtvis ett stort bekymmer för den som finns bland de 20 procenten och som har drabbats av långa väntetider, säger Magne Hovland.
Nu arbetar man hårt med att analysera alla väntelistor. Det finns tydliga regler för hur man sätter upp folk på väntelistor. Man har också skapat en särskild enhet, Planeringsenhet vård, som skall arbeta med information om väntetider, utomlänsvård och operationsplanering.
Analysarbetet har redan givit resultat. När man ser på exempelvis åderbråcksoperationer hade man tidigare 42 patienter som stod på väntelista. Genom att noga gå igenom väntelistan kunde man sortera ut 35 procent av dem som var uppsatta på dagkirurgin och 26 procent för de som var aktuella för inneliggandeoperation. På ögonavdelningen har man haft bekymmer med långa väntetider för gråstarrsoperation, men efter årsskiftet skall operation erbjudas inom tre månader.

Riktlinjer
Det kommer att skickas ut nationella riktlinjer för hur man skall arbeta inom varje specialistområde inom sjukvården. Och på Gotland har man bestämt sig för att följa dessa riktlinjer.
- Det kommer att kosta pengar till en början, men när vi har arbetat bort våra köer, kommer vi kanske att kunna erbjuda andra landsting hjälp med sina köer och då får vi inkomster istället.
I slutet av oktober kommer samtliga hushåll på Gotland att få information om vad vårdgarantin innebär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om