"Vårdmiljön inte tillräckligt bra"

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan de Maecker (MP) är bekymrad över de höga självmordstalen på Gotland. Nu vill han utreda om besparingarna slagit för hårt mot psykiatrin.- Vi måste se över om vi tog i för mycket vid neddragningarna, säger han.

Foto: joel nilsson

Gotland2012-08-18 04:00

Stefaan de Maecker inleder intervjun med att betona vikten av att ha ett öppet samtal om självmord i samhället. Problemet blir inte mindre av att man tystar ner det, menar han.

- Det är viktigt att man synliggör att det här problemet finns i samhället. Den självvalda döden är något som vi inte ofta pratar om, men när det inträffar är det ju en otrolig tragedi för familj och vänner.

Vad har ni gjort för att uppnå nollvisionen mot självmord sedan du tillträdde 2010?

- Det vore tyvärr överdrivet att säga att vi gjort något aktivt och tillsatt resurser för det här. Att nollvisionen inte är uppnådd är ju uppenbart. Men det pågår ett arbete för att förbättra självmordsstatistiken, säger Stefaan de Maecker.

Hur ser det arbetet ut?

- Vi har ett program inom vården för att förebygga självmord. Inom ramen för det har vi nyligen infört nya rutiner, bland annat ska man nu få en läkarbedömning samma dag som man kontaktar sjukvården. En annan ny sak som vi infört är att om vården hör av sig och patienten inte svarar så får man lov att ringa en anhörig.

- Det är inte minst viktigt för att kunna nå dem som har psykiska problem.

Kan man ha en nollvision mot självmord om man samtidigt sparar in så kraftigt på psykiatrin?

- Det är uppenbart att vårdmiljön i psykiatrin inte är tillräckligt bra. När jag varit ute och besökt verksamheten så har jag fått signaler om att det inte fungerar. Efter neddragningen har vi haft en vår och sommar som präglats av överbelastning inom psykiatrin och vi har problem i de lokaler som finns nu. Vi har bett om förslag för hur vårdmiljön ska omorganiseras och det håller på att tas fram nu.

Vad är felet med vårdmiljön?

- Om man har utagerande och aggressiva patienter i samma vårdmiljö som personer som har behov av att sitta ner och prata om livsfrågor så kan det bli svårt. Och om det krävs att en patient blir inlagd måste det ju finnas plats. Så vi måste också se över om vi tog i för mycket vid neddragningarna av slutenvårdplatser.

Av de tolv självmorden på Gotland 2011 ledde nio till Lex Maria-anmälningar. Hur ser du på den siffran?

- Alla gånger någon begår självmord efter att ha haft kontakt med vården är det ett misslyckande, så är det ju.

- Men det är väldigt bra att man anmäler så att man kan göra en utredning av vad som kan ha gått fel, säger Stefaan de Maecker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!