Vårdnadsbidrag skrotas vid nyår

För två år sedan infördes såväl vårdnadsbidrag som utmaningsrätt på Gotland.Till årsskiftet avskaffas båda, efter förslag från kommunstyrelsens nye ordförande Åke Svensson och ja i kommunfullmäktige.

Toppolitiker. Lena Celion (M), Åke Svensson (S) och Gustaf Hoffstedt (M) var med i fullmäktigedebatten. foto: henrik radhe

Toppolitiker. Lena Celion (M), Åke Svensson (S) och Gustaf Hoffstedt (M) var med i fullmäktigedebatten. foto: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-11-30 04:00
- För två år sedan fegade jag ur och sa ja för alliansens skull när beslut skulle fattas. Det gör jag inte nu.
Det sade Bror Lindahl (FP) vid gårdagens sammanträde, där han röstade med den nya majoriteten och sade ja till att avskaffa såväl vårdnadsbidraget som utmaningsrätten - två nyheter som infördes av den tidigare majoriteten, alliansen.
Det kommunala vårdnadsbidraget infördes vid årsskiftet 2008/2009, efter Lena Celions (C) yrkande och beslut i kommunfullmäktige. En miljon kronor avsattes då för ändamålet och ett 50-tal barnfamiljer har utnyttjat möjligheten. Nu försvinner vårdnadsbidraget från årsskiftet, efter ett yrkande från kommunstyrelsens nye ordförande Åke Svensson (S).
- Vårdnadsbidrag ger inte valfrihet för alla, sammanfattade Hanna Westerén (S).
- Hellre utbyggd föräldraförsäkring. Vårdnadsbidrag har en segregerande effekt. Barn som skulle behöva gå i förskola hålls hemma med vårdnadsbidrag, sade Brittis Benzler (V).

Utmaningsrätten
Åke Svensson har också yrkat att utmaningsrätten ska avskaffas och efter ja från kommunstyrelsen lyftes frågan i går.
Utmaningsrätten infördes 2009 och innebär att vem som helst som har en smart idé, har kunnat utmana en kommunal verksamhet och säga att "det där kan jag göra bättre och/eller billigare".
Den infördes på förslag från ledningskontoret, efter en motion från bland andra Mats-Ola Rödén (FP) och omröstning i kommunfullmäktige.
- Vi införde den för att kommunen skulle få förslag på verksamheter som skulle kunna utföras billigare och bättre än i kommunal regi. Med utmaningsrätten får vi ut mer av skattepengarna, sade Eva Nypelius (C) och exemplifierade med kiosken och laboratoriet på lasarettet.
Utmaningsrätten skulle komplettera tidigare antagna direktiv om konkurrensutsättning. Tanken var att politikerna skulle fatta beslut om upphandling, efter förslag på kreativt nytänkande.
- Varför stänga en öppen dörr för näringslivet? Hur kan vi öppna den igen, undrade Inger Harlevi (M).
- Det fanns ett näringsliv före utmaningsrätten. Vi är alla villiga att öppna dörren, kontrade Åke Svensson (S).
Efter votering, med 37 för och 34 emot och reservation från C, M och FP, tas utmaningsrätten bort från årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!