– Vårdpersonalen har gjort ett fantastiskt arbete. De har varit lojala och engagerade, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
Hon instämmer helt i Coronakommissionens syn att omställningen skett till priset av en extrem belastning för vårdpersonalen.
Enligt kommissionen har hanteringen av pandemin präglats av senfärdighet, beredskapen har varit undermålig liksom smittskyddslagstiftningen, ansvarsfördelningen var oklar och bristen på data gjorde det svårt att övervaka hur pandemin utvecklades.
Att det tog lång tid att få fram skyddsåtgärder och begränsa smittspridningen drabbade inte Gotland lika mycket som till exempel storstäderna.
– Vi hade en förhållandevis låg smittspridning i början. Fördröjningen gjorde att situationen blev lite mer lätthanterlig här, och vi hann med att ta lärdom av andra regioners erfarenheter.
När det gäller skyddsutrustning hjälpte det sannolikt att Gotland har kortare kontaktvägar och lättare att ta lokala inititativ.
– Frans Rücker gjorde egna visir och fler följde efter. Riksantikvarieämbetet tillverkade handsprit, ger hon som exempel.
Uppmaningen att alla ska vaccinera sig har också gett bra resultat.
– Det är en stor andel gotlänningar som tar del av lokala medier och det är lättare att nå ut med råd om smittskydd och vikten av vaccinationer jämfört med i många andra regioner, säger Maria Amér som tycker att det är viktigt att lyfta fram och belysa kritiken.