Kritisk mot slopade restriktioner: "Nyanslöst"

Att ta bort restriktionerna när smittspridningen är så stor är ohållbart, menar Mats-Ola Rödén (L). "Det är den planerade vården som tar stryk", säger han.

Mats-Ola Rödén (L) trodde att restriktionerna skulle få ligga kvar ytterligare några veckor, med tanke på den höga smittspridningen i samhället.

Mats-Ola Rödén (L) trodde att restriktionerna skulle få ligga kvar ytterligare några veckor, med tanke på den höga smittspridningen i samhället.

Foto: David Skoog

Gotland2022-02-04 17:05

Regeringens beslut att från och med 9 februari ta bort i princip alla restriktioner möttes från allra flesta håll med jubel. Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland, jublade inte.

– Jag känner en djup oro inför det faktum att det är så fullkomligt nyanslöst, att man genom ett politiskt beslut tror att pandemin upphör att existera. Samtidigt är samhället mer påverkat än någonsin, med höga sjuktal och hög frånvaro. Det är inte hållbart, säger han.

På torsdagen förklarade smittskyddsläkare Maria Amér varför det från Folkhälsomyndighetens håll bedöms vara läge att ta bort majoriteten av restriktionerna.

– Det är tydligt i smittskyddslagen att eventuella åtgärder och restriktioner inte får vara mer begränsande än vad som anses nödvändigt. Nu har vi solida data på att omikronvarianten ger lindrigare sjukdom, vi har vaccin och en hög vaccinationstäckning. Då finns inte stöd för att behålla restriktionerna, sa hon till GA.

Mats-Ola Rödén förvånas över att restriktionerna inte tas bort stegvis, och att regeringen inte valde att behålla dem några veckor till.

– Jag trodde faktiskt att restriktionerna skulle ligga kvar i alla fall hela februari. Nu står vi fortfarande mitt uppe i den största smittspridningen hittills, och vi vet inte ens hur pass utbredd smittan är eftersom vi inte testar allmänheten som tidigare, säger han.

Visby lasarett gick tidigare i veckan upp i förstärkningsläge och personalsituationen är ansträngd. Om det fortsatt är folk som blir svårt sjuka i covid-19 kommer det att påverka vården, även om patienten inte behöver intensivvård, säger Mats-Ola Rödén.

– Vi har fortfarande flertalet människor med covid-19 inlagda på lasarettet. Det är jättebra att det inte vårdas någon med covid-19 på IVA, men det belastar ändå vården. Oavsett om patienten vårdas för covid-19 eller för någonting annat men testar positivt så måste de ändå behandlas som smittade för att inte sprida det vidare, vilket utgör en belastning.

Han är inte orolig för akutverksamheten på lasarettet, men däremot över den planerade vården.

– Akutlinjen kommer vi alltid att upprätthålla. Men fyller vi vårdavdelningar kommer vi ändå vara tvungna att ställa in icke akuta operationer, det är den planerade vården som tar stryk. Likadant är det för primärvården, där var fjärde medarbetare nu har varit hemma, och än är det inte över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!