Vårdskulden: Så många väntar på operation

Nästan 2 000 personer väntar på specialistbesök i vården och 710 patienter står i kö till operation. Om kön kan betas av hänger på hur många som blir svårt sjuka i covid-19.

Högt prioriterade operationer har genomförts som vanligt under hela året. Störst påverkan har pandemin haft på ortopedin, som har haft flest oprioriterade operationer.

Högt prioriterade operationer har genomförts som vanligt under hela året. Störst påverkan har pandemin haft på ortopedin, som har haft flest oprioriterade operationer.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Gotland2020-12-15 07:22

Färre operationer och patientkontakter har genomförts under pandemin. Samtidigt har färre sökt vård och färre remisser har kommit till specialistvården. Under hösten har väntelistorna till specialistvården växt, men är på ungefär samma nivåer som förra året. Sista oktober väntade knappt 2 000 patienter på att få ett första besök inom specialiserad vård och i mitten av november väntade 710 patienter på operation. Det är något fler än vid samma tidpunkt förra året.

Variationerna mellan mottagningarna är stora.

– Det är framför allt ortopedin som står för den stora vårdskulden, som bara har genomfört akuta och väldigt prioriterade operationer, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, och berättar att det i synnerhet är knä- och höftledsoperationer som har skjutits på.

Mellan januari och oktober i år har de fysiska besöken på regionens vårdscentraler minskat med drygt 15 000, jämfört med samma period förra året. Däremot har distanskontakterna ökat med 11 000, men det är ändå en minskning med 4 000 patientkontakter. 

En stor del av vårdskulden ter sig inte i ökade köer eller framflyttade operationer. Region Gotland tar även höjd för en dold vårdskuld i form av uteblivna besök, där antingen patienterna valt att inte kontakta vården eller där årskontroller har skjutits fram.

Hur pass stor den dolda vårdskulden är vet regionen inte, men på exempelvis kardiologen på Visby lasarett har man märkt en minskning av patienter under pandemin, och att patienterna väntar längre med att söka vård.

– De patienter som varit på undersökningar har varit i sämre skick. De är vårdade längre och i behov av mer eftervård, säger Mats-Ola Rödén.

Om och i vilken utsträckning vårdkön kan betas av framöver hänger helt på hur pandemin utvecklas och på hur många som blir i behov av intensivvård, enligt Mats-Ola Rödén. I våras gjordes uppvaket på Visby lasarett om till en extra intensivvårdsavdelning som stod i beredskap om IVA-fallen skulle öka. Än så länge har inte avdelningen behövt användas och därmed har operationerna ändå kunnat fortsätta.

– Med tanke på den skrämmande smittspridning som sker får vi se hur länge vi kan hålla uppvaket öppet. Har vi tre patienter i respirator är det rött läge på IVA och uppvaket behövs till annat, och vårdskulden börjar då fyllas på igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!