Våren är runt hörnet

I mars är trädgården full av mirakel, i en kal och tom trädgård börjar det helt plötsligt att spira i snåren. Det är som himlen har ramlat ner och har färgat marken blå. Det är riktigt ljuvligt att ta en promenad bland alla vårblommande skönheter som magnolia, trollhassel och blåsippor.

Foto:

Gotland2008-03-05 04:00
Det är nu dags att göra den årliga vårstädningen i trädgården. Kratta bort gamla löv från gräsmattan och runt fruktträden. Det blir ju ganska mycket löv ibland, men det är bra att få det gjort. Är det fortfarande lite kallt ute kan man ha med sig en termos med något gott i. Det kanske finns lite julglögg kvar sedan jul, det kan vara riktigt gott och värmande.
Klipp bort gamla perenner, snygga till buskarna och gör kanske den första våreldningen. Kontrollera alltid lövhögen innan du tänder på, om den legat kvar sedan i höstas. Tänk på att igelkotten kan ligga kvar därinne.

Städa växthuset
Det är också dags att börja städa växthuset. Odlar du i markbäddar bör jorden bytas ut med några års mellanrum. Särskilt om du odlar ensidigt, som till exempel bara tomater eller gurka. Bra jord är halva jobbet. Med en frostvakt och kanske lite bubbelplast i växthuset går det bra att börja odla lite smått. Även vanliga gravljus kan man ha tända i växthuset under natten, för att det inte ska bli så kallt. Se bara till att det inte finns något brandfarligt i närheten av ljusen. För då kan det bli lite för hett i växthuset, i alla fall den natten.
Nu är det dags att lyfta fram änglatrumpeten från sitt vinteride. Denna ljuva ängel kan nämligen vara lite lömsk! Håll fingrarna borta från ögonen när du har skött om din änglatrumpet, eftersom växtsaften är giftig så behåll handskarna på.
Växtsaften innehåller nämligen skopolamin, ett ämne som under andra världskriget användes som ett lugnande medel.
I början av mars är det bli dags att köpa hem dahlior, begoniaknölar, liljor och gladiolus. Det är ganska roligt att odla gladiolus eftersom denna lilla lök kan bli en så ståtlig och vacker blomma. Den är ganska lättodlad och man kan nästan plantera den var som helst i trädgården. Det är en perfekt blomma till nybörjaren eller varför inte till barnens lilla täppa.
Färsk midsommarpotatis, inget smakar väl så gott som egen odlad potatis! Nu är det dags att lägg potatisen till förgroning. Lägg dem på ett ljust och svalt utrymme med omkring 5 grader varmt.

Favoritblomma
I de flesta svenskt hem finns det i genomsnittligt cirka trettio krukväxter. Växterna gör att hemmet blir mer levande och hemtrevligt.
Men det är många som också har mycket gamla växter, kanske med en liten historia bakom sig eller bara ett minne från gammelmormors tid.
Jag har en liten historia, kanske inte så speciell men ändå ett litet minne. Min mormor Märta var född 1903. När hon fyllde 60 år fick hon en krukväxt och det var ett paradisträd. Den krukväxten lever kvar än idag och den blommar lite då och då, med sina små vita oansenliga blommor. Den är nu snart 45 år gammal. Den är till och med äldre än vad jag är.
Men det finns säkerligen mycket roligare och mer spännande historier kring en krukväxt. Var rädda om dessa växter och framförallt historien bakom växten.
Om ni pratar med någon äldre så kommer det säkert fram små härliga berättelser om krukväxter från förr.

Bondepraktikan
Mars har 31 dagar och är den första vårmånaden. Den är uppkallad efter krigs- och fruktbarhetens gud Mars, en av de viktigaste romerska gudarna.
Det är många av dagarna som har andra namn än vad som är i almanackan idag, men dessa namnsdagar är efter den gamla almanackan från förr.
ચ Om Perpetua den 7 mars, visar sig grön, blir våren tidig och skön. Om Perpetua har snö i snåren, döljer det mycket länge med våren. Om perpetua har is på sjö, så kommer säkert april med snö.
ચ Var det frost den 9 mars kunde man vänta samma väderlek i 40 dygn före midsommar.
ચ Om det på Vindician- dagen den 11 mars är kall nordlig blåst, blir det sen vår.
ચ Gregorie-tid den 13 mars, gör natt och dag lika vid. Gregorius tö är bättre än 15 skrindor hö.
ચ Om Josefs dag, den 19 mars är klar och vacker ger fruktsamt år.
ચ Den 20 mars är det vårdagjämning, då är dag och natt lika långa. Dagarna omkring vårdagjämningen är ofta stormiga.
Bengts dag den 21 mars, han bestämmer årets väderlek. Är Benedikt (Bengt) klar och skär så skall åkern sås så fort den bär. Om den är mulen och kall, skall åkern väl torka skall. Om Benedictus dag är våt, så blir våren våt, är han blåsande eller torr, så blir våren torr.
Enligt gammal gotländsk folktro kunde man vänta oväder mellan Gertrud den 17 mars och Bengt den 21 mars. Gertrud kommer med rusk och yrväder.
Det sades att Gertrud därför fick stanna hos sin käraste tre dagar längre eller så länge ovädret varade. Vad Gertrud hade hos Bengt att göra förtäljer inte historien.
Hon var nämligen abbedissa i klostret Nivelles nära Bryssel. Hon dog år 659 e. Kr och är de resandes skyddshelgon.
ચ Klart väder den 22 mars, ger torrt år.
ચ Om det var mycket dimma i denna månad så betyder det ett år med mycket regn.
ચ Den säger också att fryser det Vårfrunatt den 25 mars kommer det att frysa i 40 nätter efter det.
ચ Om Marie bebådelsedag är vacker, blir det ett vackert år.

För hela månaden
Mars väta kommer mången att gräta. Martius torr, april våt och maj kall.
Höres åskan i mars, så kan man vänta snö i maj.
Så mycket dimma i mars, så mycket regn vid midsommartiden.
Är mars trogen plogen, håller april bonden still. Vad mars ej vill, kommer efter i april. Marsblom är ej bra, aprilblom är hälften så bra, maj-blom är alldeles bra. Det säkraste vårtecknet är myrstackarna som värms upp av solen. Så högt myrorna kryper upp på en käpp som sätts i den första myrstack man om våren anträffar i rörelse, så djup snö faller de följande vinter, sa man förr.
När mars kommer med ny i nordanvind, blir ej varmt förr än vid Eskilsmässe (12 juni). I gamla bondehemmen gällde förr regeln att från vårfrudagen till Mickelsmäss (29 september) då skulle man spara på ljusen.
"Måndagsbleko ger a skitig viko",- måndags sol ger oftast ett dåligt väder i veckan.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om