Våren har kommit till Stenkyrka

Snön har äntligen försvunnit från trädgården hemma hos Gabriella Hammarskjöld och hennes familj i Stenkyrka. Barnen Peder och Ulrika hjälper till att plantera penséer i stora krukor innan vi går in för att se hur det går för sommarens blommor som börjar titta upp ur sålådorna inomhus.

Foto: Foto: Mona Staflin

Gotland2009-04-02 04:00
- Man kan plantera nästan vad som helst tillsammans med barnen, men man ska nog inte vara perfektionist, säger Gabriella.

Växthus på rad
På fönsterbrädorna har krukväxterna fått lämna plats åt en hel rad miniväxthus. Små, små groddar av lejongap och sommarflox har just börjat titta upp, men de tidigt sådda chiliplantorna är redan decimeterhöga och har fått lämna växthuset.
I svart jord under svart plast döljer sig verbenans frön. Till skillnad från de flesta blommor vill den ha helt mörkt för att gro.
Gabriella delar gärna med sig av sina bästa tips för att lyckas med odlingen. I år är det något av ett experimentår, familjen provar en hel del för dem nya fröer. Verbenan, till exempel, hade hon inte köpt om hon läst ordentligt på påsen. Men i år har barnen, Peder fem år och Ulrika tre år, fått vara med och välja. Det kommer att bli mycket blommor i rabatterna och färgskalan kommer att gå i rosa, rött och lila.

Färgglada blommor
Jag frågar Peder vilken färg som är hans favorit.
- Att dom är färgglada.
Han pekar ut fröpåsar na han har valt ut. Lejongap, verbena, aster och doroteablomma.
Lilla Ulrika får frågan vad som är bäst i grönsaklandet.
- Lila blommor! säger hon utan att tveka.
Mamma Gabriellas favorit är lejongap. Den är lätt att odla och får den bara ordentligt med gödning ända från att den är en ganska liten planta så blommar den rikligt hela sommaren ända in i september.

Övervintrare
- Jag har fått flera plantor att övervintra i lä på sydsidan, trots att den ska vara ettårig.
Fingerborgsblomman är ett annat av hennes val till blomsterrabatten. Hon påpekar att man ska vara medveten om att blomman är giftig.
Själv har hon hoppat över fingerborgsblomman de senaste två åren eftersom Ulrika varit så liten. Från tre års ålder kan barnen i alla fall förstå att något är farligt, men för säkerhets skull får den giftiga växten stå längst bak i rabatten vilket ju också funkar bra eftersom den är högväxande.

Dra upp en morot
Barnen är mest intresserade av blommorna, men familjen odlar också mycket grönsaker och annat ätbart.
Gabriella tror att det är nyttigt för barn att vara med och se hur maten blir till och att det är lättare att få barn att äta grönsaker som de själva odlat.
- Det viktiga är att de får vara med och smaka. Alla barn borde få prova på att dra upp en morot själva.

Inte under tolv grader
Tomaterna gick dock ett hårt öde till mötes i år. I sin vilja att vara pedagogisk gjorde Gabriella i ordning planteringsjord i skottkärran utanför huset för att barnen skulle kunna vara med och skola om de små plantorna utan risk för smutsiga golv och möbler.
- Men det får tydligen inte vara under tolv grader om tomaterna ska klara sig. De var bara utomhus en liten stund, men när de kom in så tvärdog de, säger Gabriella och skrattar.



Så lite av många sorter. Det är inget problem att sätta 50 frön, men det tar mycket plats att skola om 50 plantor.
När plantorna tar i taket på miniväxthuset är det dags att skola om. Gabriella planterar gärna de långa och gängliga plantorna i balkonglådor som hon flyttar ut i gäststugan i början-mitten av maj. Om det blir allt för kallt på nätterna bär hon in dem i huset över natten. Det svala klimatet i gäststugan gör att plantorna växer långsammare, blir kraftigare och tåligare.
Innan plantorna kan planteras utomhus måste de härdas för både ljus och kyla. Majsolen är brutal mot de späda bladen som vitnar om solen är för stark. Ett lakan i trädgården blir ett bra solskydd, gärna ljusblått eller -grönt, som släpper igenom lagom mycket ljus utan att bränna bladen.
Bönor finns i många goda och vackert blommande varianter. Hjälmbönan med sina lila doftande blommor kan vara ett alternativ till luktärt om man vill kombinera nytta med nöje. Hjälmbönan kan även ätas färsk direkt från landet. Men på tallriken är bondbönan Gabriellas och Peders favorit. Den passar perfekt till lammkött, antingen lätt förvälld istället för ärtor eller som bönpuré.
Flitiga Lisa vill inte ha stark sol och behöver mängder med vatten för att trivas. Vill man lysa upp ett skuggigt hörn med mycket färg är flitiga Lisa ett bra val. Penséer gör sig också bra i skugga och fuktiga lägen. När blommorna gjort sitt för att hälsa våren välkommen kan plantorna med fördel planteras i en skuggig rabatt och kan då blomma hela sommaren om de får tillräckligt med vatten och gödning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om