Varje år skadas 300 personer i Sverige. Nästan 90 procent är män och drygt 40 procent är under 18 år. De flesta olyckorna sker på nyårsnatten.
- Man ska tänka på väder och vind och inte skjuta rakt in i folksamlingar, säger David Smitterberg. Det gäller att hantera firandet med varsamhet och ta hänsyn till människor och djur i närheten.
Fyrverkeriartiklar, så kallade smällare, med knall som främsta effekt får inte säljas eller användas i Sverige.
Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna. Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i dessa olyckor.
Små pyrotekniska artiklar som normalt är avsedda att användas inomhus omfattas inte av någon åldersgräns, till exempel så kallade partypoppers, smällkarameller, tomtebloss, isfacklor och liknande.
Om en stor mängd fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område eller om mycket folk är i närheten kan tillstånd krävas.
- Användning av smällare är förbjudet sedan ett antal år men tyvärr har vi trots det inte sett någon direkt minskning av antalet skador. På vissa håll i landet råder fyrverkeriförbud och det tycker jag är ett tecken på ansvar för invånarna i kommunen och för den miljö vi lever i, säger Torsten Ahlqvist, Länsförsäkringar Gotland.