"Varje brott utreds för sig"

Lenas berättelse här ovan är unik. Men hennes familj är inte ensam om att känna sig otrygg i Bingebyområdet.- Frugan går inte ut ensam. Jag får gå med när hon ska ut med hunden, berättar Erland Larsson, som bor i närheten av Bingebyhallen.

Gotland2008-04-08 04:00
Bingebyhallens ägare har blivit utsatt för både inbrott, skadegörelse, misshandel och hot.
Han och Lena i artikeln ovan berättar om många andra som känner sig hotade och otrygga - så till den grad att de inte vågar framträda.
Men en som gör det är Erland Larsson.
- Det är "luvisar", såna som går med luvjacka för att inte bli igenkända, som för ett jäkla liv här utanför i ett stråk upp mot Dillen. En "källing" blev nedslagen bakifrån när hon var ute och rastade hunden. Mitt på ljusa dagen! berättar han.
- Det har pågått minst ett halvår. Först förstod vi inte varför, men så fick vi reda på att de hade tagit bort närpolisen.

Regelverk bestämmer
En del frågar sig vad myndigheterna, framför allt polisen, gör.
- Vi utreder de här brotten som alla andra brott. Varje brott måste utredas för sig. Vi kan inte klumpa ihop dem bara för att folk tror att det är samma gärningsmän, säger Fredrik Persson, utredningsansvarig på Polisen.
- Och vi måste komma upp i en viss misstankegrad för att det ska bli aktuellt med frihetsberövanden, särskilt när det gäller unga människor. Det gör vi inte i de här fallen.
- Det finns uppgifter i utredningen som pekar på ett antal namn. Självklart kommer vi att höra alla intressanta personer, säger Fredrik Persson.
Men finns det ingen samordning av utredningarna om det finns ett visst mönster?

- För att man ska få samordna utredningar måste man upp i viss misstankegrad. Där är vi inte. Men vi är inte fler utredare än att vi ändå har koll på vad som händer. Efter den senaste händelsen, i fredags, satte vi in massiva åtgärder.
Socialtjänsten känner till problemen i området men kan inte uttala sig om enskilda ärenden.
- Generellt är det av jättestort intresse för oss om samma ungdomar figurerar i flera olika sammanhang, säger Maja Heckscher, verksamhetsansvarig på ungdomsenheten.
- Det är ett tecken på att det inte går bra för de här ungdomarna. Men det finns ett regelverk som talar om när man kan använda tvång. Och ungdomar är oftast fria fram till att de döms, och ofta även efter en dom.

Stökigt - inte akut
- Jag kan förstå frustrationen hos folk. Det socialtjänsten behöver är att folk anmäler och anmäler, säger Maja Heckscher.
Gotlandshem känner till att det varit problem, men tycker inte att situationen är akut.
- Det har varit stökigt, men inte värre än i andra områden. Fast vi har ju inte löst problemen förrän det är lugnt, säger Peter Östergren på störningsjouren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!