- Det är fantastiskt att få vara med när folk är som allra gladast.
Vi träffas i Region Gotlands vigselrum på Visborg. Hanna Westerén, heltidspolitiker sedan 2010, har varit vigselförrättare sedan slutet av 2007. Hon uppskattar att hon hittills hunnit med 40-50 vigslar.
Fri kärlek
Hon har själv gift sig kyrkligt, men tycker att valfrihet och jämlikhet är viktigt. Var och en ska få gifta sig som man vill och med vem man vill. Några av de mest minnesvärda vigslar hon förrättat har varit par av samma kön.
- En del av dessa vigslar har varit extra laddade. Man kanske till och med har varit aktiv i kampen för att få samma rättigheter som heterosexuella par.
Det juridiska är kanske inte det mest romantiska i sammanhanget, men Hanna Westerén tycker att det är väldigt viktigt att tänka på framtiden och tryggheten för den man valt att leva med. Vill man inte göra stor sak av äktenskapet så är en enkel borgerlig vigsel ett sätt att knyta detta viktiga förbund.
Den borgerliga vigselakten är väldigt kort och Hanna Westerén tycker att man gärna kan förlänga ceremonin med sång, musik eller dikter. Det ger mer tyngd åt vigseln och det blir även mer personligt.
- En del har väldigt specifika önskemål medan andra vill ha råd när de kontaktar mig. Varje brudpar är en ny utmaning.
Ärvda dikter
En av Hanna Westréns personliga favoritdikter är Begynnelse av Karl Erik Johansson i Backe. Den är ett arvegods från vigselförrättaren och partikamraten Sonia Landin, som för övrigt var den som rekryterade Hanna till uppdraget. Ett av hennes råd var att plocka ihop några dikter att ha till hands.
- Den är så otroligt fin och förmedlar den här nästan explosiva känslan jag själv kan uppleva när jag förrättar vigslarna. Alla de positiva förväntningarna och alla känslorna som man kan ana sig till mellan brudparet när de tittar på varandra.
- Jag vet egentligen ingenting om dikten eller hur den kom till, men den rörde vid något hos mig när jag läste den.
Delar ur boken Profeten av Kahlil Gibran är också mycket populärt bland brudpar. Boken innehåller tankar och visdomsord på vägen för hur man ska klara sig genom det vardagliga.
Känsloladdade löften
Ofta vill brudpar ha skriva sina egna äktenskapslöften, men många gånger ändrar sig paret innan vigseln.
- Tanken är väldigt god, men man börjar tveka på vägen. Det är otroligt känsloladdat att säga de där sakerna.
Det är inte ovanligt att brudparet ändrar sig i sista stund eftersom de inte tror att de kommer att kunna ge sina löften utan att börja gråta.
Hanna Westerén tror att det finns en allmän föreställning om att borgerliga vigslar är väldigt små. Ofta är det också det, särskilt när brudparet gifter sig i hemlighet, men det blir allt vanligare att vigslarna liknar kyrkbröllop. Allt fler vill ha det festliga och prunkande, men utan den religiösa inramningen.
Lycko-boost
Under de mest hektiska sommarveckorna kan det ibland bli flera vigslar under samma dag.
- Då får man verkligen en lycko-boost! Samtidigt blir man nästan urlakad för det blir väldigt mycket känslor. Även om det är personer som jag inte alls känner berörs jag av det som händer framför mig.
Trots att vigselakten i grunden alltid är densamma så är varje vigsel unik.
- Det är omöjligt att tröttna. Varje brudpar är unikt, det blir en ögonblicksbild av kärlek varje gång.