Varje djur har sitt eget bås i ligghallen

Erik och Mia Löfgren, Bondarve i Fole har byggt om sin gamla ladugård och föder nu upp köttdjur.
Produktionen är KRAV-godkänd men Erik och Mia väntar på att få komma med Swedish Meats leverantörsgrupp och få tillägg för sina djur.
­Det är det som är vårt problem, sa Erik Löfgren. För närvarande är det intagningsstopp.

Gotland2004-10-27 04:00
Det handlar hela tiden om efterfrågan på krav-godkänt kött. Swedish Meats tar in flera uppfödare efter hand som efterfrågan ökar men just nu är efterfrågan svag.
­Vi får betala avgifter för tillsyn och kontroll till KRAV men vi får inte tillägget på köttet som vi levererar, säger Erik Lövgren. Det handlar om cirka fyra kronor per kilo.
De tjurar som levereras från Bondarve går alltså in i den konventionella delen på slakteriet och säljs som konventionellt kött.
I förra veckan visade Erik och Mia sin nya ladugård där de har byggt om så att varje djur har ett eget bås inne i ligghallen. De går ut på en platta och utfodras utanför den.
­En enkel ombyggnad där jag har gjort mycket av jobbet själv, säger Erik. Men det är ändå en investering på 600000 kronor eller omräknat per plats, 5500 kronor. Totalt finns plats för 70 stutar.
<span class='mr'>Ekologiskt kött</span>
Erik och Mia föder upp stutar av mjölkras och har mellangårdsavtal med Svante Bendelin i Hemse och Anders Godman i Rute.
­Intresset för att producera ekologiskt kött är mycket stort, sa Carl-Erik Hedin, rådgivare på länsstyrelsen. Tyvärr är efterfrågan hos konsumenterna svag. För tillfället väntar cirka fem, sex uppfödare på att få teckna kontrakt med Swedish Meats men några har hoppat av och gått tillbaka till konventionell uppfödning, vilket är mycket tråkigt.
Lotta Carsbo Nicklasson från Ekokött informerade om föreningen och det aktuella läget.
­Marknaden just nu är som brylépudding. Den vibrerar från dag till dag. Konsumenter och producenter måste hitta varandra och ha en dialog, sa Lotta. Små flöden blir stabila och ekologiskt kött är en nischprodukt som säljs i specialbutiker i Stockholm där det går mycket bra.
Under 2003 slaktades totalt 11728 KRAV-godkända lamm i landet, varav 2202 i Visby, vilket gör att nästan 19 procent av den KRAV-godkända lammslakten är Gotlandsuppfödda lamm.
Samma år slaktades 6332 ungtjurar, 4942 stutar, 2780 kvigor och 16669 slaktsvin totalt i Sverige. Det är ungefär samma siffror som året innan men slakten av grisar har minskat något.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om