Varje natt lämnas demensavdelningen utan personal
? Det är bara en tidsfråga innan något händer.Det säger Kenneth Lindblad, en av de bådaundersköterskor på äldreboendet Pjäsen somprotesterar mot Attendo Cares snåla be-manning. Någon eller några timmar varjenatt måste Kenneth och hans kollegorlämna demensavdelningen med 30 boendeutan tillsyn.
GA kunde i går redogöra för innehållet i deras långa skrivelse till Attendos regionchef. Här berättar berättar de om missförhållanden på arbetsplatsen. Situationen på Pjäsen beskrivs som ? i det närmaste kaotisk?.
Personalflykt
Verksamhetschefer har kommit och gått. Organisationen brister och man glömmer att plocka in ersättare för sjukskriven personal. Personalen får aldrig möjlighet att komma samman till möten där man kan planera arbetet. Men framför allt pekar de båda undersköterskorna på personalflykt och bristfällig bemanning.
? Folk orkar inte stanna kvar och jobba under de omständigheter som råder på Pjäsen, förklarar Anette.
Kenneth Lindblad och Anette Cederlund jobbar båda på natten. Sedan de kom till Pjäsen i juni har fem av de åtta undersköterskorna på natten och två av tre natt-sjuksköterskor lämnat Attendo Care. Kenneth Lindblad tolkar deras avhopp som uttryck för att arbetssituationen på Pjäsen är ohållbar.
Nedskärning
Efter en stökig upptakt under sommaren skar Attendo Care i oktober ned bemanningen både på dagar och nätter. Fyra undersköterskor per natt blev tre. Med hjälp av sjuksköterskan finns det, teoretiskt sett, en personal på varje våningsplan på Pjäsen, men eftersom personalen på grund av tunga lyft ofta måste jobba två och två så innebär detta i praktiken att avdelningar lämnas utan personal på nätterna.
Värst är läget på demensavdelningen, tycker Kenneth Lindblad:
? Demensavdelningen ska man aldrig lämna. Det finns larm, men vi måste vara därifrån minst en timme varje natt och de som bor där kan ramla och skada sig. Även om vi får ett larm därifrån så tar det tid innan vi kan komma dit. Huset är stort.
? Den som är dement har ofta svårt att hitta toaletten. De kan också gå ut till andra och vara oroliga och störande, säger Annette Cederlund.
Jobbat i många år
Både Anette och Kenneth har jobbat natt i äldreomsorgen i många år. Innan de kom till Pjäsen jobbade Kenneth på Korpen och Anette var anställd på Göransgårdem. Där var personalläget betydligt bättre.
På Korpen ansvarade tre personer för 30 gamla på två avdelningar. På Pjäsen är det fyra nattpersonal på 100 gamla.
Vissa nätter är lugna. Då går det bra. Andra nätter måste man göra hårda prioriteringar och de gamla får vänta länge innan de får hjälp.
När Anette går hem på morgonen känner hon sig ofta otillfredsställd. Hon har inte räckt till för alla helt enkelt. Och detta är också skälet till att så många av hennes kolleger har valt att sluta.
? Man orkar inte jobba under sådana omständigheter.
Måste man inte ha förståelse för att det uppstår inkörningsproblem i en ny verksamhet?
? Jo inkörningsproblem kan man ha. Men det här har pågått i åtta månader. Attendo Care har haft de bästa tänkbara förutsättningarna när de öppnade Pjäsen, de fick rutinerad personal som kände varandra och de gamla. Och folk som följde med till Attendo var positiva och tyckte att det skulle bli roligt att starta något nytt, säger Kenneth Lindblad och fortsätter:
? Attendo Care talar om att ?individen ska stå i centrum? och att vårdtyngden ska styra bemanningen, men så är det inte. Det är bara vinstintresset som styr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!