Världen ligger öppen för ny gotländsk matuppfinning

Nu lanseras en gotländsk uppfinnig som ska garantera nylagad mat på snabbmatsrestauranger. Produkten ska tillverkas på ön och innovatörerna ser ljust på framtiden eftersom det finns en potentiell marknad över hela världen.

Gotland2006-10-21 06:00
Efter att själva ha arbetat på snabbmatsrestaurang i Visby så kläckte två gotländska killar idén som de jobbat med i fem år för att utveckla. Det är en digital, batteridriven timer som visar hur många minuter som gått sedan till exempel en hamburgare tillagades.
- Det system som används nu är inte lika överskådligt och lätt att förstå som det vi har tagit fram, säger Mathias Fredriksson som för närvarande arbetar som försäljningschef på en bilfirma. Hans kollega i aktiebolaget RaMaTek AB, Rasmus Westberg, pluggar till ingenjör i Linköping. De driver sitt företag på fritiden och har hittills monterat produkten själva. Plasthöljet görs av ett företag i Roma och även den elektroniska komponenten samt monteringen ska utföras av gotländska företag är tanken.
Produktutvecklingen har tagit mycket längre tid och kostad mer än vad de unga företagarna föreställde sig. Almi och Innovationsstiftelsen har bidragit med lån. I dag används tidtagaren på några snabbmatsrestauranger främst i Stockholm och finns ännu inte till beskådande i verkligheten i Visby. Men den provas också på restauranger i bland annat England, Frankrike, Holland och Italien och innovatörerna ska åka dit och bearbeta marknaden. Eftersom snabbmatsrestauranger finns över hela världen och den gotländska uppfinningen är unik så kan det bli riktigt stort om den införs som standard.
- De anställda som använder timern är nöjda och det är lättare för kunderna att se att maten nyligen är tillagad och så de kan välja och ställa krav, berättar Mathias Fredriksson.

Tio minuter
Maten får inte ligga längre än tio minuter och när den tiden har gått lyser tidtagaren rött. Sen går den inte att starta om direkt för att förhindra fusk. Med det befintliga tidkortsystemet är det lättare att fuska, om man skulle vilja det. Timern för snabbmatsrestauranger är företagets första produkt men förutom arbetet med att marknadsföra den över hela världen så pågår arbete med att ta fram följdprodukter som passar olika typer av restauranger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!