Världens dyraste kött slutsålt

På tisdagen kom världens mest exklusiva kött till Visby – det japanska kobeköttet. Pris: 4999 kronor per kilo.

Simon och Jens Jessen driver saluhallen tillsammans med den tredje brodern Peder.

Simon och Jens Jessen driver saluhallen tillsammans med den tredje brodern Peder.

Foto: Mikaela Magnusson

Gotland2014-07-22 15:47

Hästbacken Saluhall och Bar i Visby köpte in en del av det dyrbara köttet från en grossist i Stockholm. Köttet har direktimporterats till Sverige från Kobe-regionen i Japan. Det är första gången som köttet säljs i Sverige, där den gotländska saluhallen blev en av platserna.

Köttet kommer från den japanska Waguy-kon. Men för att köttet ska få kallas just Kobe måste kon ha fötts upp i Kobe-regionen i Japan, annars kallas det för Waguy-kött.

Till Visby kommer ungefär fem kilo kött – av vilket allt är biff.

- Det är ett välmarmorerat kött med mycket fett i muskelfibern, säger Simon Jessen. Om man skär det i tunna skivor kan man äta det rått, och det kan smälta om det ligger i solen, säger Simon Jessen, delägare av delikatessbutiken.

Priset är spektakulärt, precis som köttet, enligt Simon Jessen.

- Tillgång och efterfrågan styr. Det är ju helt unikt att det kommer hit. Jag tycker att det är kul för gotlänningar att få möjlighet att se köttet på riktigt, eftersom att det är så mytomspunnet, säger Simon Jessen.

Korna får bland annat massage med det japanska brännvinet saké och dricka öl för ökad aptit. Enligt Simon Jessen var hanteringen av köttet speciell.

- Det var som att skära i kylskåpskallt smör. Jag fick hetta upp kniven i varmvatten innan.

Sedan ett par veckor tillbaka hade kunder chans att ringa och boka en Kobe-köttbit, men nu är allt kött tingat. Totalt var det sex personer som nappade på erbjudandet.

- Jag tror det här är kul för ”kött-aficionadon”, säger Simon Jessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om