"Världens största kräftskiva"

"Världens största kräftskiva" hölls i Fårösund i lördags kväll.
Det handlade om att så många människor som möjligt skulle äta ett kilo kräftor på samma tid.
Och det gjorde 85 personer som sammanlagt fick i sig 78,5 kilo kräftor. Av detta återstod tio säckar skal.

Gotland2004-08-23 04:00
Det hela var avslutningen på den kräftfestival som pågick på norra Gotland förra veckan.
<span class='mr'>Studiebesök</span>
Man har gjort studiebesök på kräftodlingen vid Henry Sundgren i Hellvi och föreläsningar har hållits. Restaurangerna har bjudit till särskilda kräftmenyer, man har tjuvfiskat kräftor på Bläse kalkbruk, besökt vindkraftverk, hoppat fall
skärm och sist men inte minst ­ ätit kräftor!
Kräftorna som åts på kräftskivan kom från Kina, Turkiet, Tunisien, Japan, USA och andra, främmande länder. Men de riktiga läckerheterna, Gotlandskräftorna, låg fortfarande levande och väntade på att bli kokta.
-Jag säljer bara levande kräftor, sa Henry Sundgren. Och så brukar jag skicka med ett recept.
<span class='mr'>Prisade evenemanget</span>
Han prisade detta evenemang, som Anneli Söderström, i huvudsak var arrangör för. Hon var dock så upptagen hela kvällen att vi inte fick en pratstund. Men Anki Jonsson, som stod och vägde in kvällens kräftor har också varit med och arrangerat:
-Man får inte tävla om vem som kan äta mest mat. Då äter folk ihjäl sig, sa hon. Men det här handlar om att så många människor som möjligt äter ett kilo kräftor på en gång.

Målet med det hela är att Bunge utmanar alla andra socknar på Gotland att arrangera sin egen kräftskiva.
­I Bunge är vi 917 invånare. Sen får man räkna procent efter antalet invånare och till slut sitter hela Gotlands befolkning, samma kväll, under kräftlyktorna och har sin kräftskiva. Och då slår vi världsrekordet!
Framtidsvisionerna var många denna kväll och förhoppningarna om att detta var början till något mycket stort. Ett sätt att förlänga turistsäsongen pratade några om och till viss del hade man lyckats i Fårösund.
<span class='mr'>Bäska droppar</span>
­Jag tvingades ta en "bäska droppar" till kräftorna. Det var en fruktansvärd upplevelse, sa Christer Nyberg.
Han skrynklade ihop hela ansiktet och höll sig för ögonen.
Tillsammans med sina nio arbetskamrater på ingenjörsfirman Curt Nyberg hade han "kick-off" inför hösten.
­Vi har spelat golf och haft dyksafari i Ar också. Sen har vi planerat inför hösten samtidigt som vi har lite trevligt. Vi åkte till Gotland enbart för det här, sa Christer.
En som var glad var Eva Molander Larsson. Hon vann baktävlingen där det gällde att baka ett gott bröd till kräftorna.
<span class='mr'>Bröd med morötter</span>
­Brödet innehåller morötter, honung, solros- och sesamfrön och är format speciellt till kräftskivan. Kräftorna får man dock äta till, sa Eva.
I ett annat bidrag till brödtävlingen hade man bakat in kräftstjärtar.
Sammanlagt besökte över 200 personer kräftskivan.
Alla tycker inte om kräftor och en del tål det inte. Men det fanns alternativa rätter och stämningen steg fram emot natten så som det ska vara på en riktigt stor kräftskiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om