Världens största vikingatida silver- skatt kan ge en bra slant i hittelön Utredning pågår om hur mycket markägaren ska få

Hur mycket pengar kommer markägaren att få?
Nu ska Riksantikvarieämbetet ta beslut om man ska betala inlösen eller ge markägaren Björn Engström en hittelön för Spillingskatten. I onsdags hade Historiska museets ledning ett sammanträde för att ta ställning till den värdering av Spillingskatten som museet och Kungliga myntkabinettet har gjort.

Gotland2002-06-15 04:00
Det var fredagen 16 juli 1999 som arkeologen Jonas Ström hittade silverskatten vid Spillings gård på Gotland. Spillingskatten är världens största vikingatida silverskatt ­ 65 kilo silver och 20 kilo brons.
Skatten består av över 14000 mynt, 486 armbyglar, 25 fingerringar, 34 små silvertackor, halsringar, armringar och beslag.
Det är Riksantikvarieämbetet som nu ska utreda om markägaren Björn Engström ska få hittelön eller inlösen.
Den värdering som gjorts och som nu skickats över till Riksantikvarieämbetet gör gällande att den del av skatten som inte omfattar myntet har ett värde av 1,2-1,6 miljoner kronor. Mynten har värderats till 737000 kronor. Detta är alltså ungefär vad markägaren kommer att få om Riksantikvarieämbetet beslutar om inlösen. Tar man istället beslut om att hittelön ska utbetalas så måste ämbetet tolka kulturminneslagen och omständigheterna kring hur skatten hittades, förklarar Lars Wilson, enhetschef på Riksantikvarieämbetet.
Wilson kan inte svara på hur lång tid utredningen kommer att ta eller hur mycket hittelönen kan bli.
Under tiden ställs Spillingskatten ut på Historiska museet i Stockholm. Utställningen pågår 18 juni till 1 september. Sedan ska skatten transporteras till Gotland igen. Det är Gotlands fornsal som ska leda efterarbetet med registrering, konservering och analys.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om