Världsarv möter världsarv

Med en framgångsrik samordning av olika intressen kan världsarvet både bevaras och exploateras. Hur det kan gå till får nu kommunens nybildade världsarvstudio veta av Paul Austen, koordinator för världsarvet Hadrian´s Wall i norra England.

Gotland2007-05-23 06:00
Vad kan en 125 kilometer lång romersk mur från år 122 i England ha gemensamt med världsarvstaden Visby?
- Det är samma frågeställningar även om objekten är olika, menar länsantikvarie Majvor Östergren på länsstyrelsen. Där arbetar hon på uppdrag av regeringen med EU-projektet Gotländska besöksplatser fram till december i år. Då ska förslag lämnas på hur natur- och kulturturismen på ön kan bli bättre. I arbetet ingår att prata med människor runt om på ön för att få insikt i vilka problem som finns och vilket stöd som behövs för att utveckla besöksnäringen.
- Det handlar bland annat om hur infrastrukturen kan utvecklas så att fler kan ha mer glädje av besöket här, både bofasta, turister och näringslivet, säger Majvor Östergren, som besökte Hadrian´s Wall tidigare i år.

Lotteripengar
Paul Austen, tidigare historielärare och arkeolog, har arbetat med samordningen kring det engelska världsarvet sedan 1999.
Han har både visionära och konkreta idéer om hur det kan bevaras samtidigt som turismen, jordbruket och näringslivet runtomkring gynnas och känner sig delaktiga.
Allt ifrån utformning av informationsskyltar och tillgänglighet, till finansiering. Det är många intressen att samordna och en del av verksamheten betalas med statliga lotteripengar.
- Det skulle vara fantastiskt om vi hade något sådant här, om Svenska Spel hade en kulturfond till exempel, säger Majvor Östergren.

Skydd mot Skottland
Hadrian´s Wall byggdes alltså under romarnas välde från kust till kust som skydd mot Skottland. 1985 blev den ett världsarv och lockar varje år omkring 650 000 besökare.
I regionen omkring räknar man med runt miljonen besökare. Andra sevärdheter och upplevelser lockar också, bland annat finns en vandringsled längs hela muren och med särskilda bussar kan besökare ta sig till olika platser.
Den samordnande organisationen har till uppgift att se till åtgärdsplanerna följs.
Förutom att vårda muren och göra den tillgänglig ska platsens värde presenteras på bästa sätt. Och det är kring dessa frågor som de ansvariga här vill få idéer och inspiration.
Två grupper från länsstyrelsen har, på inrådan av UNESCO, tidigare i år besökt Hadrian´s Wall.
Arbetet där med att skydda, bevara, använda och sköta området anses vara en av världsarvens bäst utvecklade.
Ett resultat av besöken blev alltså att bjuda hit Paul Austen som på plats kanske kan ge konkreta tips.

Världsarvstudio
Han träffar också sin motsvarighet här på Gotland som numera är Sonia Landin.
Sedan i mars är hon koordinator för världsarvets nya organisation här. Den består av en så kallad världsarvstudio med tjänstemän från stadsarkitektkontoret, tekniska förvaltningen och ledningskontoret som ska sammanträda sex gånger per år. En uppgift nu blir att revidera den senaste åtgärdsplanen från 2003.
Dessutom finns ett världsarvråd med representanter från länsmuseet, länsstyrelsen och kommunen som ska träffas två gånger per år. Den tredje instansen är ett världsarvforum där alla intressenter som berörs ska komma samman en gång varje år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!