Under tisdag eftermiddag visade Geabs mätning vid olika badplatser höga temperaturer på ön, däribland 23,6 grader i Nisseviken och 21,7 i Åminne. Trots att kallare temperaturer dragit in över vissa platser på ön under veckan, som dryga 16 grader i Ihreviken, har juni varit en succé för badsugna.
Även SMHI mäter temperaturen på platser i närheten av ön sedan 30 år tillbaka. Under tisdagen visade bojen närmast Gotland, vid Knolls grund, 20 grader vid ytvattnet – en värme som vanligtvis brukar komma mer än en månad senare.
– Vattnet är inte ovanligt varmt men det är definitivt varmare än vanligt. Normalt sett brukar det vara så här varmt i slutet av juli och i början av augusti, säger Örjan Bäck som är oceanograf på SMHI.
Samtidigt menar Örjan Bäck att den höga temperaturen tidigt på sommaren är ett fenomen som pågått sedan ett par år tillbaka.
– Sedan 2020 har det varit över 20 grader varmt i ytvattnet i slutet av juni. På de 10 år SMHI mätt vid just Knolls grund är det alltså bara de senaste fyra åren som är ett undantag.
I juni 2012 var medeltemperaturen i vattnet vid Knolls grund 11,5 grader. I år ligger den hittills på 15,6.
Enligt Örjan Bäck tros den globala uppvärmningen i kombination med ett långvarigt högtryck vara orsaken bakom ökningen.
Varmare vatten ökar risken för algblomning. Region Gotland varnade på tisdag morgon för stora mängder alger som drar in mot ön. Deras råd är att hålla sig uppdaterad om läget vid olika badplatser då algerna är giftiga att svälja och kan orsaka hudirritationer.
– Algläget kan förändras fort, alger kan både blåsa in eller försvinna på kort tid beroende på vindriktningen. Det är därför svårt att ställa prognoser i förhand för vilken strand som är bäst att besöka. Det finns bra grupper på sociala medier som diskuterar badplatser på Gotland från dag till dag där du kan få uppdateringar om algläget på olika stränder, meddelar regionens miljöskyddsinspektör Jonatan Levin i ett pressmeddelande från regionen.
Enligt en undersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet kan alger dessutom orsaka besvär hos fiskar som inflammation, stress och problem med ämnesomsättningen. Dagens Nyheter rapporterar även att de ökade vattentemperaturerna runt om i världen lett till att fåglar svultit ihjäl och att polarisen smälter snabbare.