Samarbetet mellan biblioteken på Gotland och Energicentrum förlängs. Det står nu klart sedan första året har summerats.
– Som mest har det varit 19 personer i kö, säger Therese Wilhelmsson, projektledare på Energicentrum som tagit fram väskan.
Idén kom från Blekinge, där en "energikasse" fanns för utlåning. Som första län i Sverige har Gotland sedan oktober 2023 en väska fylld med teknik, för gratis utlåning via öns bibliotek.
– Det här är en värmekamera. Inga äldre hus är täta och det är klart att det kommer in kyla, med den här kan du hitta köldbryggor i väggarna, säger hon och visar.
På pistolhandtaget visar en display exakt den temperatur på väggen man siktar på.
– När det gäller äldre hus med gammal isolering som sjunkit ihop eller är undermålig, är det inte ovanligt med glipor och köldbryggor vid golv, tak och längs med regelverk. Byggnormerna var annorlunda förr, säger Therese Wilhelmsson och berättar att värmekameran kan avslöja om man kan behöva tilläggsisolera eller göra andra åtgärder.
En enkel sak att göra är att byta gamla och dåliga tätningslister i fönstren.
– Det är inte ens säkert att det finns några där, säger Therese Wilhelmsson.
Drag från otäta fönster är problem som kan påverka elräkningar och uppvärmningskostnader.
– Det här är en rökpenna, säger hon och visar hur grå rök böljar mot fönsterrutan.
Röken från pennan visar om tätningslisterna behöver bytas till nya fräscha.
Therese Wilhelmsson halar upp nästa användbara pryl ur väskan, en elmätare som visar hur mycket en äldre frysbox eller en laddning av en dator drar.
– En äldre frysbox använder generellt mycket el, produkter som behöver kyla och värme är ofta mycket energikrävande, säger hon.
Den portabla elmätaren kan också visa effekten av att byta gamla glödlampor mot nya LED-lampor.
– Om man utgår från att timspotpris plus elnätsavgifter tillsammans kostar kring 170 öre per kWh, kostar tolv timmar med en lampa på 40 watt ca 82 öre. Med LED blir det ungefär 80 procent mindre och det blir sån skillnad, säger Therese Wilhelmsson och berättar att kostnaden för samma tid då bara blir cirka 16 öre.
En digital hygrometer finns också i väskan. Den visar luftfuktigheten i rummet. Något som kan skilja i ett gammalt hus, där källare ibland har inretts till rum och boende.
– En för hög luftfuktighet kan ge hälsoskadliga effekter, säger Therese Wilhelmsson om faran med dold fukt, där hygrometern kan slå larm.
Med resultatet av de fyra verktygen som följer med energiväskan kan både pengar och miljö sparas den kommande vintern.
– Man får börja med de lågt hängande frukterna, att köpa nya tätningslister till fönstren är billigt, säger Therese Wilhelmsson.
Hon berättar att energi- och klimatrådgivaren på Energicentrum kan hjälpa till att se över andra åtgärder.
– Man kan titta på om det går att tilläggsisolera, eller att sätta en ruta isolerglas innanför de andra befintliga, säger hon.
Att påminna sig och familjen om att stänga av tv:n, belysningar i rum man inte är i, och att lämna ugnsluckan öppen efter att ugnen varit varm, är andra tips för att spara energi i vinter.
Energiväskan blir nu kvar ytterligare ett år till, i ett samarbete med öns bibliotek som lånar ut den gratis.
– Vi ser stor skillnad, det är från villorna det är kö hela året och det har varit en fantastisk efterfrågan, säger Therese Wilhelmsson.
Hon berättar om samtal från andra platser i landet.
– Det har blivit ringar på vattnet. De har hört av sig bland annat från Umeå och Stockholm, det är superroligt att det blivit uppskattat och uppenbarligen funkar så bra, säger hon.