Kontrasterna är milsvida – drygt två mil mellan hetta och svalka. I Visby kör byggaren Johan Ryftenius bilmaskin i ett moln av damm medan graderna under onsdagen stadigt kröp uppåt. Johans t-shirt är blöt av svett, men han klagar inte.
– Jag har ett annat yrke också – jag är brandman, säger han och berättar att värmen där med råge slår en svensk brittsommar.
En kort stunds bilresa söderut ligger Toftastranden inbjudande. Enstaka soldyrkare badar i södra kanten, betydligt fler upp mot Gnisvärd. Termometern stannar strax över 20 grader i vattnet inne vid land.
– Det är lagom, säger Jeanette Hellström, ambulanssjuksköterska som gärna pricka in lediga dagar och semester när brittsommaren slår till:
– Jag försöker alltid byta till mig sen semester, hela augusti och strödagar i september. På eftersäsongen är det inte så stressigt och tyst, lugnet lägger sig över Gotland.
Enligt SMHI är det en värmekanon från sydost som träffat Gotland mitt i prick under onsdagen och torsdagen, och ytterligare dagar framåt. Temperaturen väntas som högst nå 29 eller 30 grader. Inför värmeböljan kunde meteorolog Linus Karlsson berätta att rekordet för september hänger på gärdsgården.
Framför allt på den västra sidan kan de högsta temperaturerna väntas.
– Båda dagarna har vi en vind som väntas komma från sydost, säger Linus Karlsson och menar att havet då dämpar antalet grader på östsidan.
Under onsdagen pressades kvicksilvret stadigt uppåt. Klockan 12 hade Visby flygplats 28,4 grader, en timme senare 28,5, men något rekord nåddes inte då.
– Det är ett tag sedan septemberrekordet sattes. För Visby var det den 17 september 1947 och då uppmättes 29 grader, säger Linus Karlsson.
Rekordet för Hoburgs mätstation ligger för september på betydligt lägre 25,8 grader, och sattes den 7 september 1968.
Linus Karlsson uppmanar den som längtar efter värme att passa på, innan höstens kyla kommer. Det finns dock en viktig uppmaning att skicka med:
– Var uppmärksam och beredd på att det är varmt om du tillhör någon riskgrupp. Man ska dricka mycket, och kanske hålla sig i skuggan.
Just äldre personer som riskgrupp har Beate Thyrén, verksamhetschef på Attendo Regementsgatan i Visby och Illiansgården i Hemse, ett extra öga på.
– Vi gör en riskanalys och har tydliga riktlinjer för vad vi ska göra om det kommer en värmebölja, säger hon och berättar att personalen ser till att ha isglass, meloner och kylda drycker hemma.
Att få i sig tillräckligt att dricka kan vara svårt. Beate Thyrén tipsar om kylplattor, där en kanna dryck kanske med en jordgubbe i alltid står framme.
– Även om man har en demenssjukdom kan man förstå törst, och gå och ta sig själv.
Självklart är också att utomhus hålla sig i skuggan, liksom att erbjuda en kall dusch om någon lider för mycket av värmen.
– Men många äldre tycker också om den här värmen, säger Beate Thyrén och erkänner att hon själv uppskattar den brittsommar som nu intagit Gotland:
– Jag älskar värmen. Att cykla med hunden svalkar, och kanske också ta ett dopp i poolen.
Enligt SMHI väntas värmen bedarra, men ligga kvar över 20 grader på Gotland under en hel vecka framåt. På Tofta funderar Jeanette Hellström över den globala uppvärmningen och klimatet:
– Det känns oroväckande och ska så klart inte vara så här. Jag känner mig orolig, säger hon.
Men är värmen nu här och jobbet inte kallar, då tar hon vara på den.
– Det här betalar folk gräsliga pengar för att komma hit och uppleva. Vi på Gotland har det precis runt knuten.