Värmen väcker faran på taket

Töväder, mer snö och en del regn. Nu riskerar den blida januari att förvandla decembers vita fluff till ett tungt vägande hot, mot såväl hus och hem som människors liv.

Snöröjare. Johan Staaf skottar bort lager efter lager med snö, innan han kommer ner till den tjocka is som täcker taket på en carport på Rutegatan.

Snöröjare. Johan Staaf skottar bort lager efter lager med snö, innan han kommer ner till den tjocka is som täcker taket på en carport på Rutegatan.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2011-01-05 04:00

Trots det myckna snöandet under december är snötrycket på hustaken generellt inte alarmerande stort. Just nu. Det säger Ronny Lundberg på Tak och fasad, som de senaste veckorna haft fyra man som uteslutande röjt tak från snö och istappar. Framför allt åt Gotlandshem, men även åt privata fastighetsägare.

- Det är isbildningen i framkant på taken som är värst. Östertull ser vi till varje morgon och skattehuset var fjärde dag. Generellt är det betydligt mindre snötryck än förra året, men det finns tak där det är riktigt illa. Det samlas på tak med hög- och lågdelar, särskilt i innerstan.


Förvärras
Enligt SMHI väntas väder som snabbt kan förvärra läget runtom ön. Rekordkalla december följs av en mild januari. Tiodygnsprognosen för Visby anger temperaturer runt nollan, med en variation på ett par grader upp eller ner, och mer snö nästan alla dagar. På söndag väntas regn.

Omsatt i tak-termer innebär det allt tyngre snö, överhängande risk för att stora snösjok släpper taget och rasar ner och bildning av istappar.

På ett tak i Gotlandshems kvarter Dillen i Visby står Ronny Lundbergs anställda Gustaf Gardell och Johan Staaf och röjer snö. Och is.

- Se här, säger Gustaf Gardell. Taket är täckt av is under snön och hängrännorna är helt täta. Först skottar vi snö, sedan får vi banka loss all is och öppna hängrännorna. Annars kommer allt vatten att stanna på taket när det blir tö.

Och blöt snö är väldigt mycket tyngre än torr, kall snö. Enligt försäkringsbolaget If väger en meter snö på ett normalt hus lika mycket som tolv personbilar.

Snöröjaren Gustaf Gardell är väl medveten om vad det kan innebära.

För snart ett år sedan drabbade en katastrof hans föräldrar Rolf och Mona Gardell i Sjonhem. Taket till ett av gårdens 2 000 kvadratmeter stora hönshus gav vika och omkring 5 000 hönor fick sätta livet till.

Rolf och Mona Gardell valde att se framåt. Försäkringen täckte allt. Ett nytt hönshus för två miljoner kronor beställdes och när det är i drift har gården utökat produktionen till 50 000 värphöns.

Gustaf Gardell berättar att hans föräldrar den här vintern har skottat gårdens alla tak regelbundet, för att undvika fler olyckor. Alltså exakt vad han själv gör, yrkesmässigt.

- Jodå, säger han och blickar ut över de vita taken. Vi har att göra.

 Nyfallen torr snö väger 30-100 kg/m3, medan packad snö kan väga upp till 300 kg/m3 och blöt vårsnö kan väga 400 kg/m3.

 Ett vanligt villatak klarar i regel minst 150 kilo snö per kvadratmeter.

 Villaförsäkringar hos If, Folksam och Länsförsäkringar gäller i regel vid takras. Ersättningen kan dock minskas eller helt dras in, om det visar sig att fastighetsägaren i oaktsam omfattning struntat i att hålla ner snömängden på taket.

 Knäckta tak på garage, uthus och carportar skyddas i regel inte av villaförsäkringen.

 Var mycket försiktig vid snöröjning på tak - eller anlita en professionell snöröjare, exempelvis plåtslagare eller byggföretag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om