Varmt och högljutt för djur på Gotlandsfärjan

Djur och färjor har länge varit en snackis. Efter en ny kontroll konstateras att det finns flera brister på nya färjan.

Foto: Jon Eeg/TT & Carin Tellström/Privat

Gotland2019-09-15 17:39

Länsstyrelsens djurskyddshandläggare har kontrollerat hur djuren har det på Destination Gotlands nya gasfärja. Kontrollen genomfördes under hundutställningen Gotland Dog Show under sista helgen i augusti. 

Sammantaget bedömer länsstyrelsen att förhållanden för djuren på bildäck på DG:s nya färja i stora drag håller lämna steg med läget på M/S Gotlands bildäck. 

– Destination Gotland gör ett bra jobb. Mycket har förbättrats de senaste åren. Fläktarna går för fullt, bilägare uppmanas tydligt att stänga av sina billarm under överfarten och när larm trots det drar igång uppmärksammas bilägaren om vad som inträffat, säger djurskyddshandläggare Lotta Hallenfur i ett pressmeddelande från myndigheten. 

Faktum är att det länge varit en stor snackis kring just billarmen på Gotlandsfärjan. Inte minst miljön – i form av höga ljudvolymer – detta skapar för de djur som lämnas i bilar och transporter. 

– Om du lämnar ditt djur på bildäck så måste du veta att just ditt djur klarar av de förhållandena utan att bli stressat. Valpar bör till exempel aldrig lämnas på bildäck just på grund av ljudvolymen, förklarar Lotta Hallenfur.

Efter 2014 års kontroll påvisades brister i ägarnas tillsyn av sina djur, i det fallet hundar, under båtresan. I huvudsak handlade det om djurägare som inte såg till djuret under resan.

I samma veva kom länsstyrelsen och Destination Gotland överens om att fartygens personal skulle ropa ut när det var dags att gå ned till bildäck för att se till djuren. 

Trots det fortsätter problemen, vilket framgår av den senaste djurskyddskontrollen. 

– Det är lagkrav på tillsyn av djur varannan timme under transport. Man behöver inte störa djuret om det sover, men gå ner och kolla att allt verkar vara ok, säger Lotta Hallenfur.

Även fordonens temperaturer beskrivs vara ett problem. I de aktuella bilarna med djur i mättes temperaturen till mellan 22,5 grader och 28 grader. Hundar och katter får i enligt djurskyddslagen inte lämnas i bilen om temperaturen riskerar att överskrida 25 grader. 

– Det kan vara svårt för djurägare att uppfylla lagkraven på bildäck under sommaren, även om Destination Gotland kör sina fläktar för fullt. Att djuret har det bra under resan är djurägarens ansvar, konstaterar Lotta Hallenfur.

På Jordbruksverkets hemsida finns mer information för dig som ska resa med djur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!