Varnar för allvarliga ekonomiska följder

Gotlandsbolaget (Rederi AB Gotland) riktar stark kritik mot statliga Rikstrafiken - i sin delårsrapport!
Man varnar också för att om Rikstrafiken får rätt i avtalstvisten kan efterföljande krav få stora negativa konsekvenser för bolagets resultat.
- Ett krav på ett par 100 miljoner, som det talas om, skulle vara allvarligt för rederiet, kommenterar bolagets vd Jan-Erik Rosengren.
Rapporten visar också att resultatet försämrades med 32 miljoner, vilket har sin förklaring i de reavinster som gjordes året innan.

Gotland2006-02-22 06:00
Rederi AB Gotlands delårsrapport brukar vanligtvis endast behandla bolagets finansiella utveckling och status under det senaste halvåret.
Framförallt brukar rapporten under perioden maj-december domineras av dotterbolaget Destination Gotlands resultat då den omfattas av turismsäsongen. Men den här gången har den mycket omskrivna tvisten mellan statliga Rikstrafiken och rederiet fått stort utrymme i ett särskilt avsnitt.
Under de senaste månaderna har nyheterna kring rederiet dominerats av avtalstvisten och anhållandet av Destination Gotlands vd Sten-Crister Forsberg. I rapporten tar man upp tvisten kring färjeavtalet. Ett avtal som träffades för sex år sedan. Men som blev en tvistefråga först förra året.
Eftersom parterna inte kunde enas gick ärendet vidare till en skiljedomsnämnd för avgörande. I dagsläget är det fortfarande oklart när en skiljedom kan väntas.

Tolkning
Rederiet framhåller i rapporten att Rikstrafiken anmärkt mot tidigare ekonomiska avräkningar och hur avtalet ska tolkas när det gäller nuvarande och framtida nivåer på de statliga ersättningarna.
- Den överenskomna månatliga preliminära ersättningen har inte heller betalats ut, sägs det vidare.
I delårsrapporten är bolaget kritiskt till Rikstrafikens agerande då man anser att avtalet tillämpats i hela sex års tid utan att någon reagerat.
- Tillämpningen har varit föremål för löpande prövning och revision hela tiden, utan att någon haft några invändningar, framhåller rederiet i rapporten.

Konsekvenser
Man tillägger också att om Rikstrafiken får rätt och ställer så stora ekonomiska krav, som det talas om, på rederiet kan det få allvarliga konsekvenser.
- Från Rikstrafikens sida talar man om ett krav på upp emot 200 miljoner kronor. Det skulle givetvis påverka bolagets resultat och ställning på ett mycket negativt sätt. Vår uppfattning är att kritiken saknar grund. Eftersom vi inte anser oss ha gjort något fel så har vi också svårt att förstå Rikstrafikens agerande, framhåller Gotlandsbolagets vd Jan-Erik Rosengren.
När det gäller bolagets resultat för perioden så blev det inte lika bra som motsvarande period 2004. Koncernens rörelseresultat var 186 miljoner, vilket var en förbättring med fem miljoner. Omsättningen ökade med 44 miljoner till 913. Men däremot backade resultatet efter finansiella intäkter och kostnader med 32 miljoner till 234.
- Vi är nöjda med perioden. Det rapporterade sämre resultatet hänger helt och hållet samman med att vi gjorde reavinster under 2004, som påverkade resultatet, påpekar Jan-Erik Rosengren.
Bolaget framhåller i rapporten att produkttankmarknaden varit fortsatt god. Man har för närvarande två produkttankfartyg m/t Torm Anna och m/t Torm Ann-Marie i sin flotta. Management-
ansvar för fartygen ligger hos A/S Dampskibsselskabet Torm i Köpenhamn. Dessutom har man färjorna m/s Color Traveller, m/s Gute och m/s Hoburgen utchartrade.
Förutom den nya snabbfärjan, som ska sättas in i Gotlandstrafiken, har rederiet beställt tre isklassade tankerfartyg, som byggs vid varvet Guangzhou Shipyard i Kina. Snabbfärjan ska enligt planerna levereras till sommaren, medan leverans av tankfartygen sker i början av 2007 och i slutet av 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om