Adventstid, jul och hela december är brandfarligaste perioden på hela året. Nästan nio av tio dödsbränder inträffar i bostäder och under julmånaden ingriper landets räddningstjänster vid över 600 bostadsbränder.
Novus har ställt frågan och nästan alla, 96 procent, tror att det är levande ljus som utgör den stora faran i jul. I själva verket orsakar spisen, dåligt rengjorda köksfläktar och matlagning de flesta bränderna.
– Ökningen är markant och ligger i december och januari på bränder vid spis och kvarglömd mat på spisen, säger Anders Fagerlund, yttre befäl hos räddningstjänsten på Gotland, med många års erfarenheter av utryckningar till villa- och lägenhetsbränder.
Även när personen som bor i bostaden är hemma kan spisen förvandlas till livsfara, menar Anders Fagerlund, om man grips av panik och agerar fel.
– Tar man en kanna vatten och kastar på det som brinner får man en tvärtom-effekt. Det blir som en brandbomb och slår upp lågor runt spisen och det är stor risk att du bränner dig själv, säger han och berättar hur lätt eld i en kastrull kan släckas genom att bara lägga locket på och hindra lågorna från att gå upp i fläkten.
Enligt Novus undersökning glömmer mer än var tredje att rengöra sin spisfläkt tillräckligt ofta. Var femte rengör bara en gång per år, och det finns de som aldrig har gjort rent från brandfarligt matfett som fastnat.
Vid en majoritet av dödsbränderna i hemmen finns ingen fungerande brandvarnare.
– Brandfilt, brandvarnare och en pulversläckare – det är bra julklappar i år tycker jag, säger Anders Fagerlund och uppmanar alla att kolla att man dels har minst en brandvarnare på varje våningsplan, och att batterierna är bytta.
Populärt som julklapp har i flera år varit olika typer av laddbar elektronik. Även de kan orsaka bränder.
– Jag har varit på ett antal och det finns en uppenbar risk att batterierna börjar brinna när man laddar dem, säger han med rådet att aldrig ladda över natten och att alltid använda CE-märkta och godkända laddare.
Att prata med barn och familj så att alla vet hur man ska agera vid brand ökar också säkerheten.
– Rädda, larma, släck är det som gäller, säger Anders Fagerlund om prioriteringen.
Att få sitt hem eldhärjat är chockartat för den som drabbas, men är vardag för räddningstjänsten.
– Det är klart att vi blir berörda. Alla som jobbar vid oss har stor medmänsklighet och vill hjälpa till. Vi är där en kort stund – sedan står man där själv med allt som luktar rök och med försäkringsbolag. Det är en bit in på nyåret innan man är tillbaka och det är en tuff grej att behöva vara med om, säger Anders Fagerlund om en brand i juletid.
De flesta bränder hade gått att undvika, om man bara hade sett risken innan. Även om köket orsakar bränder menar Anders Fagerlund att levande ljus självklart alltid behöver tillsyn.
– På 15 sekunder har du en kraftig brand. Det ska man vara medveten om när man har levande ljus i närheten av granen, den kan i stort sett explodera, varnar han.
Att ha upplevt bränder och mött drabbade i chock har självklart påverkat Anders Fagerlunds egna beteende.
– Jag kan också vara disträ och det är klart att man ibland har fått vända hem för att kolla att man verkligen stängde av. Att glömma är mänskligt, säger han och berättar att han har installerat timer på kaffebryggaren och alltid går ett varv och kollar att inget står på spisen.