Varnar för frusna rör i fritidshus – "Det oroar oss"

Kylan kan få rör att frysa sönder, och orsaka stora vattenskador när vädret slår om till milt. "Man måste vara vaksam", säger Martin Sjöli, skadechef på Länsförsäkringar.

Martin Sjöli, skadechef på Länsförsäkringar, säger att man måste  vara vaksam.

Martin Sjöli, skadechef på Länsförsäkringar, säger att man måste vara vaksam.

Foto: Montage/Henrik Radhe/TT

Gotland2021-02-15 07:03

Det är flera år sedan Gotland senast upplevde en så lång sammanhängande period av kyla som nu. Under de senaste veckorna har temperaturen flera nätter varit tvåsiffrig, för att även dagtid ligga kvar långt under nollan. Det kan få stora konsekvenser för öns fritidshusägare.

– Det oroar oss, problemet är om man inte har tillsyn på sitt fritidshus. Man kan inte stänga igen i september och komma tillbaka i april, och tänka att det som händer däremellan inte är så viktigt, säger Martin Sjöli.

Gotland hör till de kommuner med flest fritidshus i landet. Med omkring 12 000 fastigheter där ägarna deltidsbor hamnar ön på en tredjeplats. Nu riskerar kylan att få vattenledningar och golvvärmeslingor att frysa, om underhållsvärmen i fritidshusen skulle ha lagt av eller inte varit tillräcklig.

– Blir det kallt tillräckligt länge kan exempelvis golvvärmen frysa. Spricker ett golvvärmesystem har man ett ganska stort problem, säger Martin Sjöli och berättar att en handfull ärenden på Gotland under de senaste tio åren har inneburit omfattande vattenskador.

Man har som fastighetsägare ansvar för sin egendom året om, även för fritidshus som under vintern står obebodda, menar Martin Sjöli.

– Man har allmän tillsynsplikt och i förhållande till sitt försäkringsbolag en vårdnadsplikt. Har man inte haft tillsyn kan det bli bekymmer när en skada uppkommer, säger han och berättar att den drabbade då inte kan utgå ifrån att få full ersättning för de vattenskador som uppkommit.

Innan kylan släpper är Martin Sjölis råd att omgående titta till sin obebodda fastighet lite extra, om man inte redan har stängt av sitt vatten och tappat ur systemen. En liten läcka på ett rör eller hydrofor kan bli ödestiger om den inte upptäcks i tid:

– Kommer man dit i maj kan stora delar av huset vara vatten- och fuktskadade, säger han.

Coronapandemin har gjort att fler bor permanent i sina fritidshus på ön, men kan också ha medfört att andra låtit bli att resa hit. Långt ifrån alla har larmsystem inkopplade som varnar om värmeanläggningar skulle ha lagt av, eller har grannar som ser till huset när man inte själv är där.

– Om man äger ett hus på Gotland ska man ha någon som tittar till det. Från årsskiftet är det rut-avdragsberättigat att ha tillsyn av fritidshus, säger Martin Sjöli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!