Varnar för höga elpriser – så kommer du lindrigare undan

Ökade elpriser och dyrare fjärrvärme väntar framöver på Gotland. Det finns dock flera olika sätt att hålla nere sin energiförbrukning, och därmed spara pengar, berättar energirådgivaren Anna Bäckstäde. ”Allt som ska värmas upp tar väldigt mycket energ", säger hon.

Ökade elpriser och dyrare fjärrvärme väntar på Gotland. Att sätta sig in i sitt elavtal samt se över sin energiförbrukning är tips på hur du kan förbereda dig inför prisökningarna.

Ökade elpriser och dyrare fjärrvärme väntar på Gotland. Att sätta sig in i sitt elavtal samt se över sin energiförbrukning är tips på hur du kan förbereda dig inför prisökningarna.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-09-03 11:10

Hösten ligger runt hörnet, något som kommer påverka el- och energipriser framöver.

I oktober träder även en ny EU-förordning i kraft, med syftet att öka tillgången på el och jämna ut priserna i Europa. Ett land som Sverige, med relativt låga elpriser, kan förvänta sig prisökningar.

Julius Bengtsson, vd för Gotlands Elförsäljning AB, berättar att det är Svenska Kraftnät som har uppdraget att införa den nya modellen, och att beräkningarna av vad detta kan betyda för konsumenterna, gjorts utifrån historisk data.

– Enligt deras beräkningar har det landat på en prisökning på cirka tio procent för elområde 1 till 3. Med dagens elpris skulle det innebära en kostnadsökning på ungefär ett öre per kilowattimme. Tittar man på prognosen i december, skulle det kanske handla om en prishöjning på runt sju öre per kilowattimme, säger Julius Bengtsson, som är tydlig med att det bara är en prognos och att det inte går att säga säkert hur mycket priset kommer öka.

undefined
Enligt Julius Bengtsson, vd på Gotlands Elförsäljning, är det inte troligt att elpriserna i höst och vinter kommer nå rekordnivåerna som var under 2022.

Att priserna skulle nå de rekordhöga nivåer som under 2022, då det rådde energikris i Europa, är enligt Julius inte är troligt.

– I dag finns ingenting som tyder på att priserna kommer komma i närheten av de höga priserna som vi hade i slutet av 2022 och början av 2023. Vi har gaslager som är välfyllda, vi har vattennivåer i våra magasin som är höga, vi har mer vind- och solproduktion än för två år sedan och kärnkraften ser ut att stå redo och fungera under vintern.

undefined
Åsa Hauer, elprisexpert på Elskling, menar att det kan vara bra att se över sitt elavtal redan nu, för att vara bättre förberedd på de förväntade prisökningarna under hösten och vintern.

För den som vill vara väl förberedd inför prisökningarna, kan det vara bra att se över sitt elavtal redan nu, menar Åsa Hauer, elprisexpert på jämförelsetjänsten Elskling.

– Det finns en risk för en dubbelsmocka med den nya EU-förordningen samtidigt som vi vet att elpriserna stiger under vintern. Det främsta man kan göra är att sätta sig in sin elräkning så att man förstår den, och börja jämföra elavtal redan i dag, säger Åsa Hauer och fortsätter:

– Med ett bundet avtal så vet man ju vad man kommer få betala. Med ett rörligt avtal krävs det att man följer utvecklingen och tar höjd för att elpriserna kommer stiga och har en buffert för det.

Hon menar att man ska välja elavtal utifrån personlighet.

– Kan man aktivt hålla koll på elmarknaden så kanske ett rörligt avtal eller ett timpris passar. Med ett fast pris så vet du vad du får och kan vara mer inaktiv under avtalets löptid, säger Åsa Hauer.

undefined
Energi- och klimatrådgivaren Anna Bäckstäde på Energicentrum Gotland berättar att det finns flera olika åtgärder för att minska sin energiförbrukning.

Energi- och klimatrådgivaren Anna Bäckstäde på Energicentrum Gotland, upplever att fler blivit medvetna om sin energiförbrukning och när kylan kryper närmare hör fler av sig för att få råd.

– 2022 blev det en riktig anstormning och många ville ha tips. Nu har priserna varit ganska låga över sommaren och då blir det lite andra frågor.

Hon berättar att det finns flera olika sätt att minska sin energiförbrukning.

– Några saker är standard, som att täta fönster och dörrar med tätningslister, sänka värmen och i stället klä sig varmare, fylla både diskmaskin och tvättmaskin innan användning, säger Anna Bäckstäde och fortsätter:

– Generellt så tar allt som ska värmas upp väldigt mycket energi. Att värma upp huset, värma maten, värma varmvatten till duschen. Belysning, fläktar och liknande förbrukar oftast betydligt mindre energi, så man ska lägga sin största insats på att förbättra uppvärmningen.

undefined
Exakt hur elnätsavgiften kommer påverkas av de förväntade prisökningarna på el, är i dagsläget svårt att säga, skriver Kalle Blomberg, vd för Gotlands Elnät AB, i ett mejl.

Vad stigande elpriser kommer ha för påverkan på elnätsavgiften återstår att se, skriver Kalle Blomberg, vd för Gotlands Elnät AB, i ett mejl.

"Prognoser pekar på att elpriset i södra Sverige kommer öka men exakt hur och när detta kommer påverka elnätsavgiften på Gotland är för tidigt att säga. Elnätsavgiften är dessutom komplex och består av många delar där det är den totala kostnaden för att driva elnätet som speglas i elnätsavgiften".

undefined
En prisökning på det bränsle som Geab använder sig mest av till sin fjärrvärmeproduktion, är anledningen till den prishöjning av fjärrvärme som väntar nästa år, berättar Geabs vd, Oskar Lindehejd.

Samtidigt som elpriserna väntas gå upp flaggar också Geabs vd, Oskar Lindehejd, för att priset på fjärrvärme kommer stiga nästa år, då priserna på bränsle fortsatt stiga.

– Restprodukter från skogarna som är det bränsle som vi använder mest har haft en kostnadsökning på 80 procent de senaste två åren. Det gör att vi är tvungna att göra en höjning.

I veckan kommer ett möte hållas med kunderna och först efter det kommer det fastslås hur stor höjningen blir. Oskar Lindehejd räknar dock med en höjning på mellan 10-15 procent, vilket motsvarar 100-150 kronor i månaden för en villa som förbrukar 12 000 kilowattimmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!