Varnar: Ungdomar hängs ut i sociala medier

Under den senaste veckan har flera gotländska ungdomar under 18 år hängts ut med mer eller mindre lättklädda bilder i sociala medier.

Görel Robsarve Malmros

Görel Robsarve Malmros

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-03-24 10:00

Fenomenet att ungdomar hängs ut i sociala medier med mer eller mindre lättklädda bilder, ibland i kombination med namn och adress, verkar just nu drabba gotländska ungdomar i större omfattning än tidigare.

– Det är den senaste veckan som det har utvecklats till så här pass mycket. Den här omfattningen har det inte varit förut, säger Görel Robsarve Malmros, som jobbar med ungdomar i Svenska kyrkan.

Efter att ha haft kontakt med flera utsatta ungdomar, publicerade hon i helgen ett inlägg på Facebook för att uppmärksamma och varna för detta.

– Jag har haft kontakt med ungdomar mellan 12 och 17 år som har fått bilder utlagda. Det är inte alltid bilderna föreställer dem, eller så är det oskyldiga bikinibilder som man skickat till en person i förtroende som har klippts, säger Görel Robsarve Malmros.

Bilderna publiceras med namn eller Snapchatnamn och ibland adress.

– Det är meningen att man ska veta vem det är på bilderna.

Hon har själv varit i kontakt med ett dussin drabbade ungdomar, som i sin tur vittnar om betydligt fler utsatta. Kontona där ungdomarna hängs ut verkar vara lokala.

– Det finns många konton, mina ungdomar pratar om 10 till 30 olika konton. På en del av dem måste du skicka in nakenbilder på andra för att få gå med. De kräver alltså att man själv begår ett brott för att få vara med, säger Görel Robsarve Malmros.

Hon är noga med att betona att det är tillåtet både att ta lättklädda bilder på sig själv och att skicka bilder i förtroende till en kompis, pojk- eller flickvän.

– Men när bilden delas blir det ett brott, i det här fallet barnpornografibrott.

Bilderna försvinner visserligen från Snapchat efter att de visats, men spridningen fortsätter sedan genom skärmdumpar. 

– Dem jag varit i kontakt med är otroligt ledsna. De tycker det är jättejobbigt att sitta i klassrummet eller gå på stan och inte veta vilka som har sett bilderna, säger Görel Robsarve Malmros.

Några har redan polisanmält, andra är på gång.

– Vi uppmanar alla att polisanmäla. Ju fler som polisanmäler desto mer har polisen att gå på och då är det lättare för dem att hitta dem som gör det här, säger Görel Robsarve Malmros.

Hon vill också uppmana alla föräldrar att lugnt prata med sina barn och ungdomar om detta och kanske även få be att få titta i deras mobiler.

– Barn ska få ha sina telefoner ifred, det är som dagböcker, men man kanske behöver hjälpa till.

Den senaste veckan har många gotländska ungdomar hängts ut på sociala medier.
Den senaste veckan har många gotländska ungdomar hängts ut på sociala medier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!