Den som haft bostadslån har varit van vid extremt låga räntor. Den tiden är nu över, för den som inte har bundit sin ränta på flera år. När Swedbank i dag släpper sitt boindex är det tredje kvartalet i rad som låntagarna får betala mer för att bo. Banken räknar nu med att hushållens ränta kommer att fördubblas på bara ett år – från i genomsnitt 1,6 procent i dag till 3,1 procent i april nästa år.
Enligt prognosen kommer kostnaden för ett par boende i hus eller bostadsrätt i landet i genomsnitt att öka med 2 000 till 2 700 kronor i månaden. I storstäder som Stockholm med dyra bostäder kan räntekostnaderna stiga ännu mer – 4 400 till 5 500 i månaden är inte omöjligt, enligt banken som pekar ut Gotland som nästan lika dyrt på grund av låga löner i kombination med mycket höga bostadspriser.
– Stiger räntan med 1,5 procent behöver bostadspriserna gå ner med 25 procent för att kostnaden skulle vara oförändrad, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna, och menar att den mer troliga effekten av de kommande räntehöjningarna är att huspriserna kommer att går ner med tio procent under 2022 och 2023.
Enligt beräkningarna kommer gotlänningar med en stigande ränta att få betala mer än en tredjedel av sin disponibla inkomst i boendekostnad, i vissa fall betydligt mer. Värst blir den ekonomiska situationen för ensamstående med barn och lån i en bostadsrätt. Där får varje förälder på Gotland betala 44 procent, nästan hälften av sin inkomst, för att bo. Banken varnar dessutom i sin rapport för en "dubbelsmäll", där stigande räntor får bostadsrättsföreningar att behöva höja sina avgifter kraftigt.
– Ni har byggt väldigt många bostadsrätter på Gotland. Då är det inte ovanligt att en förening har lån på 1 200 till 1 400 kronor per kvadratmeter, säger Arturo Arques och räknar på att avgiften varje månad kan stiga nästan lika mycket, 1 200 till 1 300 kronor, för en normalstor 3:a.
För den som lever i ett förhållande med två inkomster på Gotland, menar Arturo Arques, att det kan handla om en inställd resa utomlands eller andra mindre kännbara åtstramningar på grund av de höjda räntorna. Han är bekymrad för den som är arbetslös, har sjukbidrag eller skiljer sig.
– För ett par som bestämmer sig för att skilja sig på Gotland blir det väldigt tufft, i synnerhet i Visby. Det blir näst intill omöjligt att lösa boendesituationen, eftersom du plötsligt ska stå för alla kostnader själv. De som skiljer sig i storstäder får det svårt att få livspusslet att gå ihop – det finns väldigt stora likheter med de som skiljer sig i Visby, säger han och lyfter även de unga förstagångsköparnas problem på Gotland att ta sig in på bostadsmarknaden med de stigande räntorna.
Arturo Arques kallar de nya siffrorna för "anmärkningsvärda" och mest oroad är han för de gotländska garantipensionärerna, de som har aktivitetsersättning eller står utanför arbetsmarknaden.
– Det finns de som har det tufft nu och för dem handlar det inte om att skippa en utlandsresa, de har inte varit utomlands på tio år. För en garantipensionär handlar det mer om att skippa ena skivan prickig korv till limpan.
Hans råd till alla är att redan nu göra en budget över inkomster, och de faktiska och nödvändiga utgifterna.
– Få koll! Ingen koll – ingen möjlighet att påverka ekonomin.