Varning för gräsbränder

Beroende på hur vädret blir ökar risken betydligt för gräsbränder till helgen. Regionen uppmärksammar privatpersoner och lantbrukare om det här på sin hemsida.

©SCANPIX SWEDEN, 1999-06-20.
Markbrand vid Kummelnäs industriområde.
Brandmän från Nacka brandförsvar fick rycka ut på flera mindre gräsbränder i helgen på grund av torkan. På bilden bekämpas en brand vid Kummelnäs industriområde i Nacka. En brandman riktar en vattenstråle mot några glödande grenar. Brandslang.
Foto: Dan Hansson/SCANPIX
Code: 30062

©SCANPIX SWEDEN, 1999-06-20. Markbrand vid Kummelnäs industriområde. Brandmän från Nacka brandförsvar fick rycka ut på flera mindre gräsbränder i helgen på grund av torkan. På bilden bekämpas en brand vid Kummelnäs industriområde i Nacka. En brandman riktar en vattenstråle mot några glödande grenar. Brandslang. Foto: Dan Hansson/SCANPIX Code: 30062

Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Gotland2013-03-27 10:04

Påsken är en tid då många gotlänningar och sommargotlänningar börjar röja och elda gamla grenar och löv i trädgården. Samtidigt torkar fjolårsgräset upp snabbt och risken för att det ska börja brinna ökar.

– Det är just nu ingen större risk för extremt torra marker. Men man ska alltid vara försiktig när man eldar utomhus så här års, markerna torkar upp snabbare än man tror, säger Peter Schöön på räddningstjänsten till Gotland.se.

Det råder inget eldningsförbud på Gotland just nu men det är viktigt att man har full kontroll över elden och att man har förberett för att kunna släcka snabbt.

Tips för utomhuseldare:

Se till att du har fungerande släckutrustning; slang med påkopplat vatten och spadar, ruskor, krattor och liknande.

Lämna aldrig elden utan bevakning och ha mobiltelefon till hands så att du kan larma 112 om något börjar gå fel.

Elda minst tio meter från byggnader och sådant som kan komma till skada. Vattna en skyddszon på två meter kring den yta som ska brännas.

Elda aldrig på berghällar. De kan spricka.

Elda bara grenar, kvistar och ris. Löv bör komposteras. Annat avfall ska lämnas till regionens miljöstationer.

Elda inte allt på en gång. Bränn lite i taget. Då blir strålningsvärmen inte så hög och spridningsrisken minskar. Det blir också mindre rök och elden är lättare att släcka.

För lantbruk där stora ytor ska brännas av krävs ett skyddsavstånd på 75 meter till byggnader.

Bevaka så länge det finns risk att elden kan sprida sig. Kontrollera noga att ingen glöd finns kvar. Vattendränk askhögen. Kontrollera platsen efter några timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om