Varning för smittspridning på ön

Förra året hade Gotland ett utbrott av EHEC-smittan, som nu åter har fått fäste i Sverige.
Länsveterinär Agneta Karlsson Norström varnar för smittspridning.
- Skölj alla grönsaker ordentligt, inte bara gurka från Spanien.

Gotland2011-05-28 04:00

Det är just gurkor från Spanien som ska ha fört smittan till Tyskland. Tusentals har insjuknat, ett par hundra i den allvarliga varianten HUS. Hittills har två personer avlidit. Danska myndigheter varnar nu också för tysk sallat.

Av de 30-talet svenskar som i dagarna insjuknat vårdas ett tiotal på sjukhus. Så sent som förra året hade sjukdomen ett utbrott på ön. Åtminstone en fick HUS, då bakterien bildar ett gift som kan slå ut kroppens blodorgan.

Agneta Karlström Norström uppmanar nu till försiktighet med matvaror och noggrann hygien i allmänhet.

- Det är inte bara nötkött eller spansk gurka som kan sprida smittan. Skölj alla grönsaker ordentligt, var försiktig med opastöriserad mjölk och använd sunt förnuft.


Finns i nöt
Länsveterinären säger att en procent av all nötkreatur i Sverige har smittan. Så allt som odlas och som gödslats med fast eller flytande gödsel kan få bakterier på sig. Även människor kan vara bärare, så en resenär från Tyskland kan föra hit bakterier.

- Hygienen är något man ska tänka på jämt. Ett utbrott av smittan kan i princip komma när som helst, menar Agneta Karlström Norström.

Utbrottet nu tycks ännu inte ha nått Gotland, men symtomen är diarré och kräkningar. Är de blodiga ska man söka vård direkt eftersom det då kan vara den allvarliga varianten.

EHEC är en tarmbakterie.

Kan bland annat ge njursvikt.

Varje år smittas 120-150 människor i Sverige.

Flest drabbas under sommarhalvåret.

Infektionen kan smitta mellan djur och människa och från människa till människa.

Sprids både genom indirekt och direkt kontakt.

Sprids även av obehandlade livsmedel samt osköljd frukt och grönsaker.

Bakterien kan också finnas i beteshagar och i vatten där djur betar.

Så undviks smitta:

God hygien i matlagningen, genomstek kött (70 grader).

Tvätta händerna efter toalettbesök och efter att ha klappat idisslare samt får och getter.

Bada inte där djur går på strandbete.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!