Varningen efter krismötet: "Hon bör tänka sig för"

Transportarbetareförbundet ställer krav på både bättre lokaler och mer skyddsutrustning för den personal som utför provtagningen för covid-19 i Slite, Hemse och Visby. "Folk ska inte utsättas för onödiga risker", säger Thomas Gahnström.

Thomas Gahnström (överst) säger att Mari Gladh (nederst) bör tänka sig för innan hon pratar med media om sin ansträngda arbetssituation.

Thomas Gahnström (överst) säger att Mari Gladh (nederst) bör tänka sig för innan hon pratar med media om sin ansträngda arbetssituation.

Foto: Dennis Pettersson, Sofie Regnander, David Skoog / arkiv

Gotland2020-11-10 12:56

På måndagen berättade en av provtagarna, Mari Gladh, om bristerna i arbetsmiljön vid provtagningsstationerna. Under kvällen hölls ett möte med provtagarna samt representanter för arbetsgivaren och Transportarbetareförbundet.

– I det stora hela var det ett väldigt bra möte. Vi fick fram alla våra ståndpunkter om vår arbetsmiljö, men det slutade med att jag blev tillsagd att jag inte får prata med pressen, säger Mari Gladh.

Hon uppmanades att ta upp arbetsmiljöproblem med arbetsgivaren istället.

– Men det har jag ju gjort hela sommaren och hösten. Nu är vi inne i november och jag har inte fått något gehör, fortsätter hon.

Mari Gladh påpekar att hon absolut inte är ute efter att hänga ut arbetsgivaren. 

– Jag tycker det är långsamt agerat av Region Gotland att inte tillhandahålla oss plats och kloka lokaler.

Thomas Gahnström, regionalt skyddsombud för Transportarbetarförbundet, påpekar att privatanställda måste ha tillåtelse från sin arbetsgivare innan man uttalar sig om företaget i media.

– Vi har yttrandefrihet här i landet, men man kan bli uppsagd om man går ut och svärtar sitt företag. Det jag menar är att hon bör tänka sig för, även om hon uttalar sig som individ så pratar hon i sitt företags namn, säger Thomas Gahnström.

Peter Melander, Melanders taxi AB, är kontaktperson för de två taxiåkerier som sköter provtagningen. Han är inte pigg på att kommentera måndagskvällens möte.

– Jag tycker att det är en intern sak. Det är vi som arbetsgivare som ska ordna till saker, att det sedan är lite tungrott för att det är flera organisationer inblandade, det är en annan sak. Vi får från Samtrans vad Folkhälsomyndigheten säger och det är det vi har att följa för hur vi jobbar. Vi måste lita på att de ha koll på vad som gäller, det är ändå de som har kunskapen, säger Peter Melander.

Under mötet ställde Thomas Gahnström krav att arbetsgivaren ska tillhandahålla varmare kläder och Peter Melander bekräftar att det är på gång.

Nästa steg är att ta kontakt med Region Gotland och Samtrans för att lösa brister med lokaler och skyddsutrustning.

– Först och främst är det kallt, trots att de är i ett tält. Det öppnas hela tiden så det hinner aldrig bli varmt och det finns ingen värmekälla i tältet, säger Thomas Gahnström.

Provtagarna måste tvätta sig med sprit upp till armbågarna, vilket börjar bli problematiskt i takt med att temperaturen sjunker.

– Vi ska ställa krav på plastförkläden med långa ärmar som de kan ha utanpå sina kläder.

Provtagarna vittnar även om att det är stor tidspress och att det exempelvis är svårt att hinna gå på toaletten under arbetsdagen.

– Det är inte lätt att springa iväg när folk står och väntar, men de måste lära sig att om man måste gå på toaletten så får allt helt enkelt stanna. Och när de ska ha sina raster måste det också stanna, annars får beställaren lägga till mer pengar så att det finns mer personal.

Thomas Gahnström har förståelse för att det är svårt att planera verksamheten eftersom smittspridningsläget kan förändras väldigt snabbt.

– Samtidigt ska ingen utsättas för onödiga risker. Nu är det fint väder, men rätt som det är smäller det till och är fem centimeter snö. Beställarna måste förstå att de måste ligga lite före och inte bli tagna på sängen varje gång något förändras.

Så går provtagningen till

Du måste köra bil till provtagningsplatsen. Personal ger ut ett provtagningskit medan du sitter kvar i bilen. Det är viktigt att du INTE kliver ur bilen.

Du tar provet på dig själv med en bomullspinne i svalget medan du sitter kvar i bilen. Provet läggs i en påse och överlämnas därefter till personalen.

Om du har bokat en hemleverans kommer personal hem till dig och överlämnar ett provtagningskit i en påse vid ytterdörren. När du tagit prov på dig själv lämnar du det till personalen.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!