Varningen från Uppsala: Ingen effekt av lokala råd

Region Uppsala införde lokala allmänna råd för fyra veckor sedan, men ser ingen tydlig effekt på smittspridningen. Smittskyddsläkare Maria Amér hoppas att Gotland ska få effekt snabbare.

Det kommer att dröja innan vi ser någon effekt av de lokala allmänna råden på Gotland. Skåne och Uppsala har ännu inte sett någon tydlig minskning i smittspridningen trots veckor med lokala råd.

Det kommer att dröja innan vi ser någon effekt av de lokala allmänna råden på Gotland. Skåne och Uppsala har ännu inte sett någon tydlig minskning i smittspridningen trots veckor med lokala råd.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-11-17 07:20

Den 20 oktober införde Uppsala, som första region i Sverige, lokala allmänna råd. Redan efter någon vecka började man se vissa skillnader i regioninvånarnas beteende. 

Mats Martinell är medicinsk ansvarig för provtagningsenheten på Region Uppsala. De har tillfrågat personer med positivt provsvar dels om var de tror sig ha blivit smittade, dels om var de tror att de kan ha smittat andra.

– Där har vi kunnat se en skillnad jämfört med före vi införde lokala råd. Nu är det mer i hushållen och på arbetsplatser, före de lokala råden var det mer på uteställen och privata fester, konstaterar Mats Martinell.

Samtidigt fortsätter smittan att öka i Uppsala trots fyra veckor med lokala råd. Omkring 200 nya fall registreras dagligen och belastningen på vården ökar successivt.

– Vi ser inte en tillräcklig effekt på smittspridningen. Den fortsätter att öka och ligger på en för hög nivå. De lokala råden har inte haft den effekt vi behöver för att vi ska kunna känna oss trygga med att sjukvården ska stå pall för det här.

Mats Martinell tror att mer måste göras för att stoppa utvecklingen.

– Jag tror inte att lokala råd är tillräckligt för att bryta smittspridningen när vi redan har så mycket spridning. Vi har inte heller någon sommar att se fram emot, utan en lång vinter. Det krävs helt andra åtgärder, säger han.

Liksom Uppsala har Gotland haft en brant stigande kurva över antalet fall. Mats Martinell uppmanar gotlänningarna att ta situationen på största allvar.

– Det är ett superallvarligt läge och nu har det kommit till Gotland också. Ta chansen att bara vara hemma, det är mitt råd. Frivillig karantän vore det bästa, säger Mats Martinell.

Region Skåne var den andra regionen att vidta åtgärden, en dryg vecka efter Uppsala. Där har kurvan stigit brant och i den senaste veckan har regionen i genomsnitt haft 650 nya fall om dagen.

Inte heller där har det fått önskat resultat på smittspridningen än så länge.

– Vi ser ännu inga klara tecken på att samhällsspridningen avtar trots att många verkar hörsamma de skärpta allmänna råden, sade regionens smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande på måndagen.

Gotland införde skärpta råd på torsdagen och det är för tidigt att säga vilken effekt de får här. Smittskyddsläkare Maria Amér menar att det kan behövas mer tid för att råden ska få effekt i Uppsala och Skåne, men hoppas att det ska gå snabbare på Gotland.

– Förhoppningsvis är vi på Gotland mer benägna att ta till oss de lokala allmänna råden när vi har sett utvecklingen i andra delar av landet, säger Maria Amér.

Hon framhåller att det är mycket viktigt att alla och envar följer råden och välkomnar måndagens besked om nya restriktioner på nationell nivå.

– Det är ytterligare en signal på hur allvarlig situationen är, inte bara lokalt utan också nationellt. Det här ska tas på fullaste allvar, säger Maria Amér.

Gotland har inte infört någon lokal avrådan från exempelvis restaurangbesök eller resor. Men regionen övervakar smittspridningsläget och ytterligare lokala råd är inte uteslutet.

– Om det är så att det uppstår smitta i en miljö där vi tidigare inte sett smittspridning kan det bli aktuellt med andra lokala allmänna råd. Men vad gäller till exempel resor inför jul är det kanske en nationell fråga snarare än en lokal.

Nya restriktioner

På måndagen meddelade regeringen om skärpta restriktioner.

Allmänna sammankomster med över åtta personer ska förbjudas.

Det undantag som innebär att konserter och andra evenemang varit tillåtna på serveringsställen ska tas bort.

Sedan tidigare gäller lokala allmänna råd på Gotland.

De innebär att man ska undvika att träffa personer man inte bor med, undvika att vistas i inomhusmiljöer som butiker, gym och bibliotek samt avstå från att delta i möten, konserter och idrottsträningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!