En oskyltad grusväg strax söder om parkeringsplatsen vid fornlämningsområdet Gålrum med Digerrojr leder ner mot Östersjön där Svajdeån mynnar. En skapligt hög grässvål i vägens mitt borstar bilens undersida ren. Framme vid skyltningen för reservatet Ollajvs står en terränggående bil skyltad Tynne trädgård och en minidumper parkerade. Här ligger också ett upplag storsäckar med grus.
Daniel Nygren, fiskevårdshandläggare på länsstyrelsen och entreprenören David Lindh möter upp under ett kort avbrott i arbetet. Ett härligt arbete, intygar de båda. Vilket kanske inte hade låtit lika övertygande föregående vecka i regnrusket under restaureringsarbete vid Brucebo där källfräne, vattenkrasse, spritt sig hejvilt och gjort det svårt för öringen att ta sig fram. Men den här dagen – i sisådär 18-19 graders värme och solstrålar som letar sig ner mellan gran, fur och lövträd till et friskt porlande vatten är det lätt att förstå entusiasmen.
– Det är fantastiskt vackert här, särskilt lite längre ner i den äldre skogen. Och här handlar det om lite lättare underhåll. Lekplatserna för öringen ska luckras upp. Svajdeån ser bra ut och är produktiv på havsöring, säger Daniel Nygren.
Fem vattendrag på Gotland är aktuella för fiskevårdsåtgärder i höst. Därtill ska Tuviken röjas på vass – i det fallet för gäddans skull.
– Staten har växlat upp fiskevårdsinsatserna, konstaterar Daniel Nygren.
För hans egen del betydde det, med start i våras, en ny tjänst på länsstyrelsen, där han tidigare arbetat med andra naturvårdsinsatser. Fiskevården passar honom utmärkt:
– När jag växte upp i Fårösund tillbringade jag all ledig tid vid vatten, med sportfiske och husbehovsfiske. Sen utbildade jag mig till biolog, på Campus Gotland och andra universitet, berättar han.
David Lindh är snickare med egen trädvårdsfirma. Han ägnar sig också åt sportfiske. I Svajdeån arbetar han sig fram med en fyllhammare i händerna, vänder och vrider på grus och sten, så att sediment spolas nedströms bort från lekbäddarna. Han, förlåt en övertydlig metafor, trivs som fisken i vattnet:
– Jag älskar att vara ute, säger han.
Utdikade våtmarker, vattendrag raka som diken – det fungerar inte för havsöringen. Lägg därtill torrsomrar så fallerar reproduktionen. Men strömmande vatten med lite hinder här och var, gärna som i fallet Svajdeån meandrande genom en skuggig skog – det är bra förutsättningar.
– Men vattendragen behöver underhållas, kommenterar Daniel Nygren.
Han pekar på tidigare insatser som gjorts i ån, med små samlingar av sten, och passar på att rikta en tacksamhetens tanke till alla de frivilliga insatser som gjorts och görs för fiskevården av sportfiskeföreningar, sockenföreningar och enskilda markägare.
Havsöringen är nogräknad med sina lekplatser. Grus ska det vara, men inte vilket grus som helst. I säckarna som Daniel Nygren och David Lindh kört ut för att ytterligare förbättra Svajdeån för fisken så är gruset blandat till en fraktion, som inte är standard vid beläggningsarbeten; 10 till 50 millimeter.
Öringen söker sig till det vattendrag där den föddes. Speciellt för Gotland är att en stor andel av populationen är så kallade yngelutvandrare. Det kommer sig av att vattendragen torkar ut och får öringar som kläckts att leta sig ut till havs redan som yngel. Men då kan det, som här i Svajdeån, behövas hjälp med att skapa goda förutsättningar.
– Någon treåring har jag sett under arbetet här, men mest ettåringar på kanske en halv decimeter, berättar David Lindh.
Vad bör man som privatperson tänka på? Ja en sak är att undvika att kliva omkring i vattendragen under perioden från oktober till våren, så att man inte trampar sönder äggen. Men, som Daniel Nygren påpekar, det kan ju vara så att vattenståndet i sig gör sådana promenader mindre lockande. Till den som vill göra en positiv insats, kanske flytta på lite stenar, rensa bort lite sediment eller växtlighet är hans bestämda uppmaning:
– Ta kontakt med markägaren. Och gör sedan en anmälan om vattenverksamhet. Skulle det visa sig att det inte behövdes någon anmälan så gör det inget, för det kostar ingenting, säger han.
Strandskyddet är också viktigt att ha i åtanke och sen tillkommer en sak om man ska använda fordon i naturen:
– Då ska man söka dispens för terrängkörning innan man sätter i gång, säger Daniel Nygren.